USA sender milliarder til at styrke Ukraines energisektor

15. JUN 2024 • 12:57UDLAND

USA vil sende et milliardbeløb afsted til Ukraine. Pengene skal bruges på genopbygning af energiinfrastruktur.

USA vil hjælpe med at genopbygge Ukraines energisektor.

Derfor vil USA sende 1,5 milliarder dollar til blandt andet genopbygning af energiinfrastruktur.

Det annoncerer USA's vicepræsident, Kamala Harris, i en udmelding fra Det Hvide Hus, skriver Reuters.

Beløbet svarer til lidt over 10 milliarder danske kroner.

- Støtten vil hjælpe dem med at operere sikkert på krigens frontlinjer, redde civile, beskytte kritisk infrastruktur og efterforske de over 120.000 registrerede tilfælde af krigsforbrydelser og andre grusomheder, skriver Det Hvide Hus i en pressemeddelelse.

Pengene skal blandt andet gå til at reparere ødelagt energiinfrastruktur og udvide elnettet, lyder det fra Det Hvide Hus.

- Disse bestræbelser vil hjælpe Ukraine med at reagere på Ruslands seneste angreb på Ukraines energiinfrastruktur, lyder det.

Yderligere vil Ukraine modtage mere end 379 millioner dollar i humanitær bistand.

- Denne støtte indebærer fødevarehjælp, sundhedstjenester, husly, vand, sanitet og hygiejne til millioner af sårbare ukrainere i landet og i regionen, står der i pressemeddelelsen.

En del af pengene kommer blandt andet fra den amerikanske regerings program for udviklingsbistand, USAID, som er USA's svar på Danida.

Midlerne kommer som en del af en større udenlandsk bistandspakke med USA's præsident, Joe Biden, i spidsen for at støtte befolkningen i Ukraine.

- Den Russiske Føderation fortsætter sine angreb mod civile og kritisk infrastruktur og har dræbt næsten 11.000 mennesker og fordrevet flere millioner og afskåret dem fra elektricitet, varme, vand og andre vigtige hjælpemidler, står der i pressemeddelelsen.

Udmeldingen kommer oveni weekendens fredstopmøde i Schweiz, hvor også den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, deltager sammen med Kamala Harris.

Det er vicepræsidentens sjette møde med Zelenskyj, skriver Det Hvide Hus.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU