USA hjalp Canada med at undersøge drab på sikh-leder

19. SEP 2023 • 19:25UDLAND

Canada arbejdede tæt sammen med USA om efterforskning af drab på sikh-leder, siger regeringskilde i Ottawa.

Canada "arbejdede meget tæt sammen" med USA omkring en efterforskning af en sag, hvor indiske agenter muligvis var involveret i drabet på sikh-lederen Hardeep Singh Nijjar i den canadiske by Surrey i juni.

Det siger en højtstående regeringskilde i Canada tirsdag.

Oplysningerne kommer, efter at den canadiske premierminister, Justin Trudeau, mandag meddelte, at canadiske efterretningsgrupper aktivt undersøgte "troværdige oplysninger".

Oplysninger, som tyder på, at indiske agenter udsendt af den indiske regering var involveret i drabet på sikh-lederen i den vestlige canadiske provins British Columbia.

Den 45-årige Sing Nijjar blev dræbt af skud.

Udmeldingerne fra Canada har udløst nye spændinger mellem de to lande, og diplomater er blevet udvist på begge sider.

Storbritannien signalerede tirsdag ifølge BBC, at det følger udmeldingerne fra Canada meget opmærksomt.

Canada og Indien har desuden indstillet forhandlinger om en handelsaftale på grund af den krise, som drabet har udløst. En planlagt canadisk handelsmission til Indien næste måned er også aflyst.

I juli gik sikher i en protestmarch i den canadiske by Toronto efter drabet på Nijjar. Her mødte demonstranter op og kaldte indiske diplomater for mordere.

Ifølge regeringen i New Delhi er beskyldningerne mod Indien "absurde" og "umotiverede".

Canada har den største sikh-befolkningsgruppe uden for den indiske delstat Punjab. Der var i 2021 ved en optælling 770.000 sikher i Canada.

USA og Australien har udtrykt dyb bekymring over de canadiske beskyldninger, og USA råder Indien til at samarbejde i en efterforskning af sagen.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU