USA afviser at houthibevægelsen har angrebet hangarskib

23. JUN 2024 • 06:53UDLAND

USA siger, at Yemens houthibevægelses meldinger om, at den har angrebet hangarskib, er "kategorisk falske".

Amerikanske soldater har sænket tre af den iranskstøttede houthibevægelses ubemandede overfladefartøjer i Det Røde Hav i løbet af de seneste 24 timer.

Det siger den amerikanske centralkommando (Centcom) lørdag på det sociale medie X.

Houthibevægelsen har ved en anden lejlighed affyret tre antiskibsmissiler i Adenbugten, men der er ingen meldinger om personskader eller betydelige skader på materiel som følge. Sådan lyder det fra den amerikanskledede koalition og handelsfartøjer i området ifølge Centcom.

Den amerikanske centralkommando har tilmed afvist forlydender om, at houthibevægelsen har udført et succesfuldt angreb på hangarskibet "Dwight D. Eisenhower".

De kalder påstanden for "kategorisk falsk".

Skibet er beordret ud af regionen og skal erstattes af et andet hangarskib, USS "Theodore Roosevelt". Sådan lyder det i en separat meddelelse fra Centcom.

Houthibevægelsen kontrollerer Yemens hovedstad, Sanaa, og de fleste af landets andre mest tætbefolkede områder.

Bevægelsen har siden november sidste år stået bag flere angreb på skibe i Det Røde Hav, Adenbugten og Bab al-Mandab-strædet.

Ifølge houthierne sker det i solidaritet med palæstinenserne i krigen mellem Israel og den militære bevægelse Hamas.

Risikoen for angreb har fået mange rederier til at sende deres skibe syd om Afrika, så de ikke skal sejle via Suezkanalen og Det Røde Hav, når de skal fra Europa til Asien eller omvendt.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU