Ukrainsk journalist skulle udveksles men døde som russisk fange

11. OKT 2024 • 17:36UDLAND

Torsdag fik 27-årig ukrainsk journalists familie et brev fra Ruslands forsvarsministerium om, at hun er død.

Ukraine meddeler fredag, at landet er ved at undersøge den ukrainske journalist Viktoria Rosjtjynas død i russisk fangenskab.

27-årige Rosjtjyna rapporterede blandt andet om, hvordan det var at leve under den russiske besættelse tidligt i invasionen.

Hun forsvandt i august 2023 efter at være taget på reportagetur til det østlige Ukraine.

Rusland anerkendte i april, at hun var blevet tilbageholdt.

Den ukrainske ombudsmand for menneskerettigheder, Dmytro Lubinets, bekræftede sent torsdag, at hun var død.

Inden hun døde, var journalisten på en liste over fanger, der skal udveksles. Det siger Andrij Jusov, som er talsmand for Ukraines militære efterretningstjeneste.

Alt det "nødvendige var blevet gjort" inden en udveksling, har han sagt til den offentlige ukrainske tv-station Suspilne.

Men hendes familie fik torsdag et brev fra Ruslands forsvarsministerium om, at Rosjtjyna døde den 19. september. Det meddeler ngo'en Journalister Uden Grænser.

Rusland har ikke offentligt udtalt sig om hendes død.

- Hvad har de gjort med hende? Hvad kan der være blevet gjort mod en ung pige for, at hun døde, spørger aktivisten Oleksandra Matvijtjuk på det sociale medie X.

Matvijtjuk er leder af organisationen Center for Civil Liberties, der i 2022 modtog Nobels fredspris.

EU kræver nu en "grundig og uafhængig undersøgelse" af sagen.

- Hendes skæbne er en tragisk påmindelse om de tusindvis af personer, som er tilbageholdt i det besatte Ukraines territorier og Rusland, står der i en EU-udtalelse.

Rosjtjyna rapporterede blandt andet om det russiske forsøg på at tage magten over dele af det østlige og sydlige Ukraine. Her berettede hun for eksempel om belejringen af Mariupol og de omfattende ødelæggelser i havnebyen i 2022.

Hun har skrevet for medier som Ukrainska Pravda og Radio Liberty.

En gang tidligere er hun blevet tilbageholdt af russiske styrker. Det skete i ti dage i det sydøstlige Ukraine i de første uger af Ruslands invasion.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT