Ukraines leder ser intet alternativ til ukrainsk sejr

17. FEB 2023 • 15:25UDLAND

Præsident Zelenskyj havde håbet på hjælp og støtte før russernes invasion, siger han i videotale.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger fredag, at der er intet alternativ til en ukrainsk sejr over de russiske invasionsstyrker.

- Der er ikke noget alternativ til ukrainsk sejr ... Der er ikke noget alternativ til Ukraines optagelse i EU ... Intet alternativ til Ukraine i Nato, hedder det i Zelenskyjs videotale til deltagerne i Sikkerhedskonferencen i München (MSC).

- Jeg takker for penge og våben, sagde Zelenskyj samtidig, men uden at lægge skjul på, at han havde ventet hjælp hurtigere.

Den ukrainske leder siger, at han havde ønsket sig mere støtte før russernes invasion.

- Jeg håbede at høre: "Ukraine - vi er med jer", siger Zelenskyj.

- Desværre hørte jeg det først, efter at vi var blevet angrebet af russiske kampvogne og missiler.

Krigen i Ukraine og dens følger er det altdominerende tema på konferencen i München, hvor næsten alle europæiske regeringschefer deltager sammen med den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris, og andre toppolitikere fra USA og Canada.

Det er snart et år siden, at Rusland den 24. februar 2022 invaderede Ukraine. Det blev startskuddet til den største væbnede konflikt i Europa siden Anden Verdenskrig.

Sikkerhedskonferencen, der hvert år holdes i februar, har gennem fem årtier samlet hundredvis af ledende beslutningstagere fra hele verden.

Den er altid blevet tillagt stor betydning og er blevet beskrevet som verdens største diskussionsforum for sikkerhedspolitik.

Natos udvikling, som traditionelt har været et dominerende emne, har nu fået ny betydning på grund af krigen og den forstående optagelse af Sverige og Finland.

Sverige og Finland ansøgte om medlemskab af forsvarsalliancen Nato sidste år.

Hidtil har Tyrkiet som det eneste af Natos 30 medlemslande nægtet at give grønt lys. At blive medlem kræver et ja fra samtlige NATO-lande.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU