Ukraine-krig sender 175 millioner ton CO2 ud i atmosfæren

13. JUN 2024 • 14:05UDLAND

Ruslands krig mod Ukraine er en miljøkatastrofe, viser ny rapport fra ministerium og private grupper.

Ruslands invasion af Ukraine har været direkte årsag til, at der bliver ledt 175 millioner ton CO2 ud i atmosfæren, viser en ny rapport fra det ukrainske miljøministerium og en række private miljøorganisationer.

Ministeriet og de private miljøgrupper siger, at deres konklusion er baseret på vurderinger af både udslip, som har fundet sted, samt udslip, som vil komme i forbindelse med genopbygningen af landet efter de omfattende ødelæggelser.

Udslippene kommer fra milliarder af liter brændstof fra militære køretøjer, fra brændte marker og skove (op mod en million hektar), sprængninger af hundredvis af olie- og gasinstallationer og enorme mængder jern og stål, som er blevet anvendt til forstærkninger frontlinjerne.

175 millioner ton CO2 er den samme mængde som årlige udslip fra 90 millioner biler eller det totale udslip fra Holland gennem et år.

I begyndelsen af krigen, der har kostet titusindvis af menneskeliv og drevet millioner på flugt, kom de største udslip fra omfattende ødelæggelser og genopbygninger. Men senere er der mest tale om udslip fra kampe, udslip fra brændende landskaber og ødelæggelser af infrastruktur i energisektoren, viser rapporten.

Militære aktiviteter står for udslippet af 51,2 millioner ton CO2. Heraf er 35,2 millioner ton fra det russiske militær, mens 8,4 millioner ton er fra det ukrainske.

Militær aktivitet står for 5,5 procent af de globale udslip ifølge beregninger fra 2022.

Dertil kommer, at lukningen af luftrummet over Ukraine og over dele af Rusland samt omdirigeringer af internationale flyruter har ført til ekstra forbrug på over 24 millioner liter flybrændstof.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU