Tyske politikere udeblev fra Zelenskyj-tale i Forbundsdagen

11. JUN 2024 • 16:53UDLAND

Venstreorienterede BSW og højreorienterede AfD udeblev fra tale, som Zelenskyj tirsdag holdt i Forbundsdagen.

Flere politikere fra den tyske højre- og venstrefløj udeblev tirsdag fra Forbundsdagen, da den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, var mødt op for at bede om mere støtte til Ukraine.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det venstreorienterede og EU-kritiske parti Sahra Wagenknecht Alliance (BSW) udeblev helt fra arrangementet. Det samme gjorde 73 ud af 77 politikere fra det højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD).

Lederne af AfD udsendte i forbindelse med udeblivelsen en erklæring. Her skriver de, at "de nægter at lytte til en taler, der endnu engang er iført camouflagetøj".

- Ukraine har ikke brug for en krigspræsident lige nu. De har behov for en fredspræsident, som er villig til at forhandle, så dødsfaldene stopper, og landet får en fremtid, skriver AfD ifølge AFP.

Også BSW har udsendt en erklæring i forbindelse med partiets udeblivelse fra Forbundsdagen.

- Desværre er præsident Zelenskyj i øjeblikket med til at fremme en meget farlig optrapningsspiral, og han accepterer ikke risikoen for en atomkonflikt, der vil have ødelæggende konsekvenser for hele Europa, skriver partiet ifølge dpa.

- Derfor bør han ikke hædres med en særlig begivenhed i Forbundsdagen, tilføjer partiet.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, er tirsdag i Berlin i forbindelse med en international konference om genopbygningen af Ukraine.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz' koalitionsregering har støttet Ukraine med blandt andet våben, siden Rusland i februar 2022 invaderede landet,

Den tyske befolkning er splittede omkring landets nuværende tilgang til krigen.

Nogle tyskere frygter, at opbakningen kan drage Tyskland ind i krigen, mens andre er utilfredse over, hvor mange penge Tyskland bruger på at støtte Ukraine.

AfD er blandt dem, der længe har forholdt sig kritisk til den nuværende tyske tilgang. De har opfordret til fredsforhandlinger og kritiseret den tyske våbenlevering til Ukraine.

Partiet blev det næststørste parti ved søndagens EU-parlamentsvalg i Tyskland med 16 procent af stemmerne. Scholz' socialdemokratiske parti (SPD) fik dets dårligste resultat nogensinde med 14 procent af stemmerne.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU