Tre astronauter er tilbage på Jorden efter ISS-mission

27. SEP 2023 • 14:12UDLAND

To russere, der er landet i Kasakhstan i Sojus-kapsel efter ophold på rumstation, vil have syltede agurker.

To russere og en amerikaner er landet på Jorden efter en mission til Den Internationale Rumstation ISS. Deres Soyuz-kapsel, MS-23, landede onsdag i Kasakhstan.

Rumkapslen blev løsnet fra ISS tidligere onsdag og kom ind i Jordens atmosfære omkring klokken 13 (dansk tid).

Den udløste en faldskærm og landede på en græsslette i Kasakhstan omtrent 20 minutter senere, skriver den russiske rumfartsadministration, Roskosmos.

Den amerikanske astronaut Frank Rubio, der landede sammen med to russiske kosmonauter, har rekorden for den længste sammenhængende rumfærd.

De russiske kosmonauter havde meget specifikke ønsker til menuen for deres første måltid tilbage på Jorden: Syltede agurker, syltede svampe og vandmelon stod øverst på ønskelisten, skrev det russiske nyhedsbureau Tass.

Kosmonauten Dmitrij Petelin kom til ISS i september sidste år sammen med kosmonauten Sergej Prokofjev og Fracisco Rubio.

De tre skulle egentlig være rejst tilbage til Jorden allerede tidligere i år. På vej op til ISS gik det dog galt for Sojuz MS-22, hvor der blev opdaget et læk i fartøjets kølesystem.

Billeder sendt tilbage til Jorden gjorde desuden, at teknikere kunne identificere skade på ydersiden af fartøjet, som gjorde, at det ikke egnede sig til at fragte astronauterne hjem igen.

Sojuz MS-22 blev derfor sendt ubemandet hjem til Jorden i februar i år, inden Sojuz MS-23 blev sendt op til ISS for at hente de strandede astronauter hjem.

Den danske astronaut Andreas Mogensen er den nye kommandør på Den Internationale Rumstation (ISS). Han har afløst russiske Sergey Prokopyev.

- Det er en ære at overtage kommandoen fra Sergey Prokopyev, sagde Andreas Mogensen tirsdag, hvor han beskrev Prokopyev som en kompetent, hårdtarbejdende og organiseret kosmonaut og leder.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU