To svenske statsborgere på vej til Sverige efter løsladelse i Iran

15. JUN 2024 • 15:34UDLAND

To personer er på vej til Sverige fra Iran. Samtidig har Sverige løsladt iraner, der har fået livstidsdom.

Den svenske statsminister, Ulf Kristersson, bekræfter lørdag, at to svenske statsborgere, der har været tilbageholdt i Iran, er på vej til Sverige.

Der er tale om Johan Floderus and Saeed Azizi.

- Den svenske regering har arbejdet intensivt for, at de bliver løsladt. I dag (lørdag, red.) vil de lande på svensk jord og blive genforenet med deres familier og kære, skriver statsministeren på det sociale medie X.

Samtidig har Sverige løsladt Hamid Noury, der har været idømt fængsel på livstid for at have deltaget i massehenrettelser i et iransk fængsel i 1988. Han er på vej tilbage til Iran.

Løsladelsen af de to svenske statsborgere får rosende ord med sig fra flere politikere. Heriblandt formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen og EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell.

- Andre EU-borgere er stadig vilkårligt tilbageholdt i Iran. Vi vil fortsætte med at arbejde for deres frihed sammen med de involverede EU-medlemsstater, skriver han i et opslag på X.

EU-embedsmanden Johan Floderus har været fængslet i Iran siden 2022. Han blev arresteret i lufthavnen i Teheran, efter at han kom tilbage fra en ferie, skriver AP. Han har været anklaget for spionage og risikeret dødsstraf.

Imens blev Saeed Azizi anholdt i november 2023.

Den franske statsborger Louis Arnaud blev torsdag løsladt fra afsoning af en fængselsdom på fem år i Iran. Han fik sin fængselsdom for angivelige overtrædelser af en ikke nærmere beskrevet sikkerhedslov i november.

Irans Revolutionsgarde har i de seneste år anholdt adskillige udlændinge og personer med dobbelt statsborgerskab under anklager om spionage og brud på sikkerhedslovgivningen.

Rettighedsgrupper har anklaget Iran for at bruge anholdelserne til at forhandle med andre lande.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU