Taiwans leder er på sjældent besøg hos amerikansk toppolitiker

5. APR 2023 • 20:33UDLAND

Trods flere kinesiske advarsler møder Taiwans præsident onsdag USA's politiske nummer tre på amerikansk grund.

Formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Kevin McCarthy, har onsdag taget imod Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, i delstaten Californien.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

McCarthy, der er nummer tre i USA's politiske hierarki, er dermed den mest højtstående politiker til at tage imod en præsident fra Taiwan siden 1979.

Tsai Ing-wens besøg sker trods flere kinesiske advarsler om gengældelse.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har på forhånd sagt, at der ikke er noget nyt i, at en præsident fra Taiwan kommer forbi USA.

I samme ombæring har Blinken sagt, at Kina ikke skal bruge besøget som anledning til nogen form for aggression. Det skriver Reuters.

I august sidste år besøgte den daværende formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, Taiwan. Det vakte ligeledes harme i Kina.

Kevin McCarthy er i USA's politiske system kun under præsidenten, Joe Biden, og vicepræsidenten, Kamala Harris.

Ved begyndelsen på onsdagens møde kaldte McCarthy Tsai Ing-wen for en "af USA's rigtig gode venner".

- Jeg er optimistisk, i forhold til at vi fortsat kan finde måder, hvorpå folket i USA og Taiwan kan samarbejde og arbejde for frihed, demokrati, fred og stabilitet, lød det fra Repræsentanternes Hus' formand.

Taiwan har længe været kilde til stridigheder mellem USA og Kina.

Den kinesiske regering har flere gange truet med at invadere Taiwan, hvis taiwanerne modsætter sig en såkaldt "fredelig forening".

Taiwan ligger øst for Kina og betragter sig selv som en selvstændig stat med sin egen valuta og sit eget politiske og retlige system.

Kina anser omvendt Taiwan som en del af sit territorium, selv om parterne har haft hver deres styre, siden borgerkrigen i Kina sluttede i 1949.

USA har tidligere erklæret sig klar til at forsvare Taiwan, hvis Kina gør alvor af truslerne om at indlede en invasion.

Der er omkring 23,5 millioner indbyggere i Taiwan.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU