Sydafrikas leder har støtte i sag om millioner gemt i sofapuder

5. DEC 2022 • 21:47UDLAND

Præsident Cyril Ramaphosa er kommet under mistanke, efter at skjulte penge blev stjålet fra hans gård.

Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, har mandag fået opbakning fra sit parti i en sag, der indeholder anklager om økonomisk svindel.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det sydafrikanske parlament skal inden længe debattere en rapport, der i skarpe vendinger kritiserer 70-årige Ramaphosa. Debatten er første skridt mod en mulig afstemning om at vælte præsidenten.

Men uanset hvad debatten ender med, så vil Ramaphosas parti, Afrikas Nationalkongres (ANC), ikke stemme for hans afgang.

Det har partiets politiske top mandag besluttet.

- Hvis parlamentet går videre med en afstemning i morgen, så kommer ANC ikke til at stemme for, siger partiets konstituerede generalsekretær, Paul Mashatile, mandag aften efter en lang dag med drøftelser i partiet.

Cyril Ramaphosa er mandag angiveligt også selv lykkedes med at få iværksat en juridisk undersøgelse af, om rapporten mod ham kan tilbagekaldes.

Det sydafrikanske parlament stod til at mødes tirsdag for at diskutere sagen.

Sent mandag aften blev det dog besluttet af et udvalg i parlamentet, at debatten skubbes med en uge - til tirsdag den 13. december.

Årsagen er, at alle parlamentsmedlemmer skal have tid til at rejse til Cape Town for fysisk at kunne deltage i afstemningen.

Sagen mod præsidenten indeholder spektakulære detaljer om pengesedler gemt i sofapuder og om en påstået handel om 20 bøfler.

Den har kørt siden juni, hvor den tidligere spionchef Arthur Fraser meldte en sag til politiet. Ifølge spionchefen havde præsidenten skjult et indbrud i sit hjem, der fandt sted i februar 2020, for myndighederne.

Fraser siger, at Ramaphosa sørgede for, at indbrudstyvene blev bortført og bestukket til at tie om at have stjålet en stor pengesum.

Ramaphosa har udtalt, at pengene - cirka fire millioner kroner gemt i sofapuder - var betaling fra en sudansk forretningsmand, der havde købt 20 bøfler. Den udlægning er der dog blevet sået tvivl om.

Et uafhængigt panel har betvivlet pengenes ophav og sagt, at præsidenten "muligvis har begået" alvorlige lovovertrædelser og embedsmisbrug.

Skandalen kunne ikke komme på et meget værre tidspunkt for Ramaphosa. Den 16. december er der nemlig valg af formand i regeringspartiet ANC. Kun hvis han bliver genvalgt, kan han fortsætte på posten som præsident.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU