Suu Kyi får endnu en fængselsstraf i militærstyrede Myanmar

15. AUG 2022 • 12:59UDLAND

En domstol har givet en fængselsstraf på seks år til Aung San Suu Kyi. Hun er i forvejen idømt 11 års fængsel.

77-årige Aung San Suu Kyi, der tidligere var Myanmars de facto-leder, er mandag blevet idømt seks års fængsel for korruption.

Det oplyser en unavngiven kilde med kendskab til afgørelsen.

Straffen lægger sig oven i en række tidligere domme. Suu Kyi afsoner således i forvejen fængselsstraffe på sammenlagt 11 år.

Suu Kyi er tidligere modtager af Nobels fredspris og fungerede reelt som landets leder frem til et militærkup 1. februar sidste år. Her væltede militæret Suu Kyi og regeringen og satte sig på magten.

Siden da er hun blevet anklaget for en lang række forbrydelser. I alt risikerer hun straffe på næsten 190 års fængsel.

Store dele af det internationale samfund har indført sanktioner mod Myanmars militærstyre og affejet retssagerne mod Suu Kyi.

- Det er et kæmpe angreb mod hendes rettigheder og en del af en kampagne om at begrave hende og NLD for evigt, siger Phil Robertson, vicedirektør i menneskerettighedsgruppen Humans Rights Watchs Asien-afdeling.

NLD står for Den Nationale Liga, der er Suu Kyis parti.

Mandagens dom handler om, at hun angiveligt skal have misbrugt penge fra en fond ved navn Daw Khin Fin. Hun var selv med til at stifte fonden og har ifølge retten blandt andet brugt penge fra den til at bygge et hus til sig selv.

Suu Kyi nægter sig skyldig og har kaldt anklagerne mod hende for absurde.

Kuppet i Myanmar 1. februar sidste år kom efter et valg i november 2020.

Her havde Aung San Suu Kyis parti sikret sig en stor sejr. Landets militær mente dog, at der havde været svindel involveret, og det var en af årsagerne til, at det nogle måneder senere udførte et kup.

Militærets anklager om svindel er blevet afvist af både internationale observatører og Myanmars valgkommission.

Suu Kyi er i henhold til Myanmars forfatning udelukket fra at blive præsident, fordi hun har børn, der er udenlandske statsborgere.

Hun har dog haft en indflydelsesrig rolle som regeringsrådgiver, hvor hun har regeret indirekte gennem en form for "marionet" på præsidentposten.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

17. APR 2024 • 09:59UDLAND
Ørkenbyen Dubai drukner i regn

SENESTE RITZAU