Sunaks højre hånd spillede penge på valgudskrivelse

13. JUN 2024 • 01:02UDLAND

Ifølge avis satsede Craig Williams penge på britisk valgudskrivelse. Tre dage efter blev der udskrevet valg.

Den britiske premierminister Rishi Sunaks understatssekretær i parlamentet spillede i maj 100 pund på, at der ville blive afholdt valg i Storbritannien i løbet af juli.

Det gjorde understatssekretæren tre dage inden, Sunak udskrev valg til afholdelse 4. juli.

Det skriver The Guardian.

Ifølge mediet har den britiske spillemyndighed indledt en efterforskning af hændelsen.

Det drejer sig om Craig Williams, som er Sunaks parlamentariske understatssekretær, og som har været medlem af parlamentet siden 2019.

Ifølge avisen skal han 19. maj hos bookmakeren Ladbrokes i Montgomeryshire, som er Williams' lokale valgkreds, have indbetalt de 100 pund, hvilket svarer til omkring 880 kroner.

Med pengene satsede han på, at Sunak ville udskrive parlamentsvalg til afholdelse i løbet af juli.

Tre dage efter - 22. maj - kom den overraskende melding fra premierministeren om, at briterne 4. juli skal til stemmeurnerne.

- Jeg er blevet kontaktet af en journalist vedrørende spillemyndighedens efterforskning af en af mine konti, og jeg tænkte, at det er bedst at være totalt gennemsigtig, lyder det i en udtalelse fra Craig Williams.

- Jeg indgik et væddemål om valget for nogle uger siden. Det har resulteret i nogle rutinemæssige undersøgelser, og jeg bekræfter, at jeg vil samarbejde med undersøgelserne.

- Jeg vil ikke være en distraktion fra valgkampagnen, og jeg burde have tænkt over, hvordan det ville se ud, siger han videre.

Ifølge The Guardian blev bookmakeren Ladbrokes af systemet automatisk gjort opmærksom på en risiko i forbindelse med indbetalingen.

Craig Williams' navn blev således registreret som en muligt "politisk synlig person".

Indbetalingen af de 100 pund ville med valgudskrivelsen være blevet til en udbetaling til Williams på 500 pund - omkring 4410 kroner. De ville dog under alle omstændigheder ikke være blevet udbetalt før efter afholdelsen af valget.

Avisen skriver, at det nu ventes, at både Sunak og Williams vil blive afkrævet svar på, hvem der kendte til valgdatoen, og hvornår de blev bekendt med den.

The Guardian beskriver den parlamentariske understatssekretær rolle som en, der er premierministerens "øjne og ører" i parlamentet.

Williams kommer næsten dagligt i Downing Street, lyder det.

En talsperson for premierministeren har afvist at kommentere sagen, og det vides derfor ikke, hvordan Sunak forholder sig til den.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU