Sultestrejkendes søster fører højlydt kampagne for bror på COP27

13. NOV 2022 • 00:58UDLAND

Under COP27-topmødet i Sharm el-Sheikh kunne verdensledere høre aktivister demonstrere for Alaa Abdel Fattah.

Tilråb som "Befri dem alle" og "Ingen klimaretfærdighed uden menneskerettigheder" kunne lørdag høres på gangene under klimatopmødet COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten.

Her stod den fængslede aktivist Alaa Abdel Fattahs søster i spidsen for den hidtil største protest for egypterens løsladelse, siden klimatopmødet begyndte.

Alaa Abdel Fattah er en af Egyptens mest kendte aktivister og fortalere for demokrati.

Han afsoner en dom på fem års fængsel. Den fik han for at dele et Facebook-opslag, der handlede om dødelig politivold i Egypten.

Den 40-årige aktivist indledte den 2. april en sultestrejke mod sin fængsling, et forbud mod at kommunikere med sin familie og umenneskelige forhold i Egyptens Tora-fængsel.

Hans søster Sanaa Seif er til stede ved COP27 i den egyptiske badeby, hvor hun fører en højlydt kampagne for sin brors løsladelse.

Lørdag stod hun i spidsen for en demonstration med hundredvis af deltagere.

Demonstranterne kræver omgående handling i spørgsmål om klimaretfærdighed og menneskerettigheder.

Under to pressemøder tidligere på ugen blev Sanaa Seif mødt af tilråb fra tilsyneladende regeringsvenlige tilhørere, som kaldte hendes bror en "kriminel", ikke en "politisk fange".

Demonstrationer på COP27 skal godkendes af arrangørerne og er henvist til et bestemt område. Ifølge aktivisterne bag lørdagens protest havde de fået lov af FN til at holde protesten uden for det afmærkede område.

Alaa Abdel Fattah var en fremtrædende aktivist i oprøret i Egypten i 2011, der førte til daværende præsident Hosni Mubaraks afgang.

Siden Fattah indledte sin sultestrejke i begyndelsen af april, har han angiveligt kun indtaget 100 kalorier dagligt, inden han for nogle uger siden helt holdt op med at spise. Søndag holdt han op med at drikke vand.

Hans familie frygter, at han bliver tvangsfodret, så han ikke dør under COP27.

Sagen har fået massiv international fokus og er blevet lidt af en hovedpine for Egyptens regering.

Under et møde fredag bad USA's præsident, Joe Biden, den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, om at løslade Alaa Abdel Fattah.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU