Spaniens indenrigsminister presser på for fælles EU asyl- og migrationspolitik

28. SEP 2023 • 15:48UDLAND

Torsdag er der ministerrådsmøde i Bruxelles, hvor spørgsmålet om en fælles asyl- og migrationsaftale tages op.

Spaniens indenrigsminister Fernando Grande-Marlaska mener, at der hurtigt skal opnås enighed om en fælles EU asyl- og migrationspolitik.

Det siger han torsdag under EU-Ministerrådets møde i Bruxelles.

- Jeg er klar over, at alle yder en indsats, men vi bliver nødt til at gøre noget i dag, så migrationspagten kan implementeres, siger han.

EU-Kommissionens vicepræsident Margaritis Schinas støtter op om hurtig handling.

- Vi har købt vacciner, vi har gennemført en genopretningsplan efter pandemien, og vi har købt våben til Ukraine. Men vi har stadig ikke en europæisk migrations- og asylpolitik. Det er vi kollektivt ansvarlige for at få sat i stand.

- Nu har vi en unik mulighed for at gøre det, og vi er tættere på end nogensinde før, siger han.

Blandt ministrene er der også opbakning om handling fra blandt andet Belgiens statssekretær for asyl og migration Nicole De Moor og Tysklands føderale indenrigsminister Nancy Faeser.

- På vegne af den tyske regering kan jeg sige, at vi burde kunne nå i mål i dag. Hvis vi ikke kan det, vil vi fortsætte med at se elendighed og død omkring middelhavet.

- Vi bliver nødt til at handle sammen, lyder det fra Nancy Faeser.

Den belgiske statssekretær fastslår, at de under deres kommende EU-formandskab vil gøre alt, hvad de kan for at nå en implementering af en fælles asyl- og migrationslovgivning.

Fra de overtager den 1. januar, vil der dog kun være omkring 40-50 dage til at nå i mål.

- Lad os skrue op for hastigheden på forhandlingerne for at finde et kompromis. Vi har ikke meget tid tilbage, siger hun.

Det er dog ikke alle, der er enige om, at aftalen skal hastes igennem.

Vicestatssekretæren fra det polske indenrigsministerium Bartosz Grodecki mener ikke, at tiltagene nødvendigvis er det, der er brug for i forbindelse med at tackle migrantsituationen.

Han mener, at der er brug for yderligere dialog med partnerlandene, som skal stå for tilbagetagelserne af afviste asylansøgere.

Ungarns indenrigsminister er fuldt ud modstander af forordningen med en frygt for, at den vil tillade flere migranter at komme til Europa.

Han fastslår, at det er vigtigt, at der er konsensus, og at man ikke bare kan tilsidesætte nogle lande og gå videre med sagen.

- Forordningen, der ønskes at blive vedtaget i dag, bliver en form for magnet, der tiltrækker yderligere migranter. Det kan vi ikke tillade.

- Det ender med, at det er smuglerne, der får lov at træffe beslutningerne. Vi skal bekæmpe smuglerne og beskytte os selv, siger han.

En aftale i EU-Ministerrådet er ikke ensbetydende med, at migrationspagten dermed er på plads.

Men det vil åbne for de afsluttende forhandlinger med EU-Parlamentet. Dermed vil en aftale måske kunne falde på plads i år, hvis der kan opnås enighed i parlamentet.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU