Soldater sprængte sig vej til gidsler i bevogtet Gaza-lejlighed

12. FEB 2024 • 10:24UDLAND

To gidsler er ifølge Israels militær reddet ud af lejlighed ved hjælp af eksplosiver under operation i Rafah.

Det lykkedes natten til mandag Israels militær at befri to gidsler i det sydlige Gaza ved at sprænge en dør til en lejlighed i stykker.

Gidslerne befandt sig i en lejlighed på anden sal i Rafah, fortæller talsmand for Israels militær Daniel Hagari ifølge det israelske medie Haaretz.

Ved aktionen brød lejligheden i brand.

- Fra det øjeblik, der udbrød brand i lejligheden, omfavnede soldaterne Louis og Fernando og beskyttede dem med deres kroppe, siger Daniel Hagari ifølge Haaretz med henvisning til gidslerne.

Militæret samarbejdede med den israelske efterretningstjeneste Shin Bet og en særlig israelsk politienhed i Rafah om operationen.

De befriede gidsler er 70-årige Louis Norberto Har og 60-årige Fernando Marman. Begge mænd har ifølge Reuters israelsk-argentinsk statsborgerskab.

De opholdt sig i den israelske kibbutz Nir Yitzhak, der ligger to kilometer fra grænsen til Gaza, da de blev taget til fange af den palæstinensiske bevægelse Hamas 7. oktober sidste år.

Mindst tre vagter, der holdt opsyn med gidslerne i lejligheden, blev dræbt ved operationen natten til mandag, oplyser Israels militær.

De befriede gidsler er fløjet med en helikopter til hospitalet Sheba Medical Centre i det centrale Israel. Begge skal være i god behold.

Befrielsesaktionen fandt sted som led i en større israelsk offensiv mod Rafah. Offensiven har natten til mandag kostet mindst 67 personer livet, oplyser de Hamas-kontrollerede myndigheder i Gaza.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger i en udtalelse mandag formiddag ifølge Reuters, at Israel ikke vil misse nogen chance for at befri de tilbageværende gidsler, der er i Hamas' varetægt.

I alt blev 240 personer taget til fange af Hamas 7. oktober. Cirka halvdelen blev frigivet under en flere dage lang våbenhvile i november.

Inden nattens befrielsesaktion forlød det, at 132 gidsler endnu ikke var frigivet af Hamas. Det er dog uklart, hvor mange af de tilbageværende gidsler der er i live.

Ved angrebet på Israel i oktober blev 1200 personer dræbt.

Israels krig i Gaza blev iværksat som modsvar til Hamas. Krigen har ifølge myndighederne i Gaza kostet flere end 28.000 palæstinensere livet.

Størstedelen af Gaza befolkning er fordrevet fra deres hjem. Mange har søgt tilflugt i Rafah, som natten til mandag er blevet angrebet.

Rafah ligger ved grænsen mellem Gaza og Egypten.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU