Russisk-kinesisk venskab trækker Japan tættere på Nato

31. JAN 2023 • 14:08UDLAND

Både Japan og forsvarsalliancen Nato ser med bekymring på Ruslands styrkede militære bånd til Kina.

Japan og Nato forbereder et tættere samarbejde på grund af en fælles bekymring om Ruslands styrkede militære bånd til Kina.

Det fremgår af en udtalelse udsendt af Japans premierminister, Fumio Kishida, og Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Foruden det russisk-kinesiske venskab er det Ruslands krig i Ukraine, der får Nato og Japan til at rykke tættere sammen.

- Verden står ved et historisk vendepunkt i det mest alvorlige og komplekse sikkerhedsmiljø siden Anden Verdenskrig, står der i udtalelsen.

Her fremgår det videre, at Nordkoreas udvikling af atomvåben og fælles militærøvelser mellem Rusland og Kina vækker bekymring i Japan såvel som hos landene i Nato.

Stoltenberg ankom mandag til Japan efter et besøg i Sydkorea.

Han er i regionen for at diskutere de trusler, der er rettet mod Nato og forsvarsalliancens asiatiske allierede.

Under sit besøg i Sydkorea bad Stoltenberg sydkoreanerne om at skrue op for deres militære støtte til Ukraine.

Men i Japan lyder der andre toner. Her roser Nato-chefen den "betydelige støtte", som Japan har ydet til Ukraine.

Japan har vedtaget sanktioner mod Rusland sammen med sine partnere i G7-samarbejdet. Desuden har landet sendt militært udstyr til Ukraine og taget imod ukrainske flygtninge.

Stoltenberg understreger, at Kina ikke er Natos eller Japans fjende. Han vil dog gerne udtrykke sin bekymring over Kinas øgede militære tilstedeværelse rundt om i Asien og Kinas trusler mod Taiwan.

For at styrke båndene til Nato vil Japan etablere et uafhængigt repræsentationskontor i Natos hovedkvarter. Desuden overvejer landet at deltage i regelmæssige møder med alliancen.

I december præsenterede Japan en ny forsvarsplan. Den indebærer blandt andet, at landet skal øge sine forsvarsudgifter, så de udgør to procent af bruttonationalproduktet (bnp) i 2027.

Dermed vil Japan være på linje med Natos målsætning for sine medlemmers forsvarsudgifter.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU