Ruslands og Kinas ledere drøftede forslag om våbenhvile

21. MAR 2023 • 17:04UDLAND

- Områder, hvor vi samarbejder, udvikler sig konstant. Vi ser allerede en tidlig høst af det, siger Xi.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Kinas leder, Xi Jinping, drøftede tirsdag det kinesiske forslag om en våbenhvile i Ukraine, mens de gav udtryk for sammenhold og optrappet rivalisering med Vesten.

- Vejen til fred i Ukraine skal banes med ansvarlig dialog, siger Putin og Xi efter drøftelserne.

Kina har forsøgt at fremstå som en potentiel fredsmægler i forhold til krigen i Ukraine. Men det er uklart om Xi overhovedet skal tale med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, og det vil i givet fald kun være over telefonen.

Det russiske nyhedsbureau Tass citerer tirsdag kilder i Kreml for, at en telefonsamtale mellem Xi Jinping og Zelenskyj hverken er sandsynlig tirsdag eller onsdag.

- Vesten er ikke parat til kinesisk fredsplan. Vesten er villig til at kæmpe til den sidste ukrainer.

Xi siger, at relationerne mellem Kina og Rusland har vital betydning for verden og for menneskeheden.

Han tilføjer, at han regner med fortsat kontakt til Putin i alle fora.

Den russiske og den kinesiske leder er enige om et øget økonomisk samarbejde.

- Rusland kan imødekomme Kinas voksende behov for mere energi, siger Putin, som drøftede mulighederne for en ny gasrørledning fra Rusland til Kina.

Før invasionen af Ukraine var Rusland den største eksportør af naturgas til EU. Den position er nu overtaget af Norge.

Putin talte også om et muligt russisk-kinesisk samarbejde om "ruten via det nordlige hav" - en henvisning til sejlads fra Asien via Nordøstpassagen - gennem Nordishavet til Nord-Atlanten.

Den russiske præsident kalder drøftelserne med Xi for "meningsfulde og ligefremme".

- Områder, hvor vi samarbejder, udvikler sig konstant. Vi ser allerede en tidlig høst af det, siger Xi og understreger, at det kinesisk-russiske samarbejde bør blive tættere og udvikles mere praktisk.

Putin og Xis møder blev afsluttet tirsdag eftermiddag. Eksperter i kropssprog siger til Reuters, at Xi fremstod som den mest afslappede, mens Putin virkede anspændt.

De to ledere talte sammen mere end fire timer mandag, og der blev holdt en officiel middag for Xi i Kreml i anledning af det kinesiske statsbesøg.

Xi Jinping ankom på officielt besøg i Moskva tidligt mandag eftermiddag. Han rejser hjem igen onsdag.

Besøget blev indledt tre dage efter at Den Internationale Straffedomstol (ICC) udsendte en arrestordre på Putin for krigsforbrydelser begået i Ukraine.

- Det kinesiske statsbesøg mere end antyder, at Kina ikke mener, at Rusland bør holdes ansvarlig for de grusomheder, russiske styrker begår i Ukraine, har den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken sagt.

Blinken har advaret om, at Kinas diplomati i forbindelse med Ukraine kan være ren forhalingstaktik fra russernes side.

Kinas fredsforslag, der består af 12 punkter, tager ikke hensyn til det ukrainske krav om, at alle russiske soldater skal trække sig ud af landet.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU