Rusland sletter udkast til at ændre havgrænser i Østersøen

22. MAJ 2024 • 15:44UDLAND

Litauen kaldte nu slettet udkast om justering af grænser i Østersøen for en eskalering mod Nato og EU.

Rusland har slettet et udkast til et dekret, der lagde op til en justering af det russiske territorialfarvand i Østersøen.

Udkastet, som skabte forvirring og bekymring blandt flere Nato-lande ud til Østersøen, var blevet lagt på en officiel dokumentportal.

Men onsdag blev det slettet.

- Udkastet er blevet slettet, står der på den side, hvor dokumentet tidligere kunne ses.

I udkastet blev det foreslået at justere grænserne omkring russiske øer i den østlige del af Den Finske Bugt samt ud for Kaliningrad.

Det var dateret 21. maj, og hvis det blev godkendt, ville det træde i kraft i januar 2025.

Det er uvist, hvad status på dokumentet er. Der er ikke blevet givet yderligere forklaring af sletningen. Ministeriet har ikke svaret på en henvendelse fra nyhedsbureauet Reuters om en udtalelse om sletningen.

Det russiske forsvarsministerium begrundede tidligere den foreslåede ændring af grænserne med, at en tidligere sovjetisk opmåling af grænser fra 1985 brugte søkort fra midten af 1900-tallet. Derfor svarede den ikke helt til mere nutidige koordinater.

Det russiske nyhedsbureau Interfax citerede onsdag en unavngiven kilde for at sige, at Rusland ikke har planer om at ændre ved sine maritime grænse i Østersøen. Nyhedsbureauet beskrev kilden som "militærdiplomat".

Det samme skrev de russiske nyhedsbureauer Tass og Ria.

Det var ikke umiddelbart klart, nøjagtigt hvordan grænserne blev foreslået ændret i udkastet.

Finlands præsident, Alexander Stubb, oplyste, at landet ikke var blevet kontaktet af Rusland i forbindelse med det maritime område i Den Finske Bugt.

- Finske myndigheder efterforsker oplysninger i russiske medier om definitionen af maritime zoner i Den Finske Bugt, lød det fra præsidenten.

- Finland handler som altid - roligt og baseret på fakta, sagde han til Reuters.

Litauens udenrigsminister kaldte det russiske udkast for en eskalering mod Nato og EU.

- Endnu en russisk hybridoperation er i gang. Denne gang i et forsøg på at sprede frygt, usikkerhed og tvivl om deres intentioner i Østersøen, skrev Gabrielius Landsbergis, udenrigsminister i Litauen, på det sociale medie X.

Ministeren skrev, at udkastet må mødes med et "passende bestemt svar".

Estlands udenrigsminister, Margus Tsahkna, sagde, at dokumentet ved "første øjekast" lod til at være en "absurd idé".

- Det kan ikke udelukkes, at meldingerne er et forsøg på at skabe forvirring, tilføjede han efterfølgende på e-mail til Reuters.

Finland og Litauen er begge medlemmer af forsvarsalliancen Nato. Den russiske enklave Kaliningrad grænser op til både Litauen og Polen.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU