Rusland om dansk anholdelse: Alle russere risikerer PET-angreb

12. JUN 2024 • 16:42UDLAND

Danmark bruger "påskud om påstået" spionage til at forfølge russere, siger russisk talskvinde.

Rusland fortsætter med at kritisere Danmark for tirsdag at have sigtet en russisk kvinde for at have hjulpet en fremmed efterretningstjeneste i Danmark.

Maria Zakharova, som er talskvinde for det russiske udenrigsministerium, siger, at praktisk talt enhver russisk borger kan blive mål for de danske efterretningstjenester.

- Enhver russisk borger, som bor og lovligt udfører sine aktiviteter i kongeriget, kan komme under angreb fra efterretningstjenesterne, siger hun ifølge det statsejede russiske nyhedsbureau Tass.

Sagen, som tirsdag også førte til en vred reaktion fra den russiske ambassadør i Danmark, har ifølge PET relation til en historie om en russisk statsfond, der er blevet bragt i flere europæiske medier.

DR har tidligere skrevet, at en statsejet russisk fond i flere år har sendt millionbeløb til en række projekter og personer i Danmark og resten af Europa.

De penge skal blandt andet være gået til en dansk-russisk kvinde, der står bag et juridisk rådgivningscenter for russisktalende på Sjælland.

Ifølge DR's oplysninger er det den samme kvinde, der er blevet anholdt.

Zakharova mener, at der er tale om beskyldninger uden hold i virkeligheden.

-Det lader til, at under påskud om påstået spionage - og i et forsøg på at bringe landsmænds organisationer i miskredit og tvinge deres ledere og medlemmer til at opgive deres støtte til Rusland - så er Danmark, som hævder at være et land baseret på retsstatsprincipper, faktisk gået i gang med udrensninger af sin egen befolkning, siger hun.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU