Republikansk nederlag i Georgia belaster Trump yderligere

7. DEC 2022 • 09:23UDLAND

Det blev til en demokratisk sejr ved anden valgrunde i Georgia, hvilket øger deres flertal i Senatet.

Nederlaget til republikanernes tidligere NFL-stjerne Herschel Walker i Georgia er en ny streg i regningen for Donald Trump.

Sådan lyder det fra Anders Agner, der er USA-analytiker og chefredaktør hos Kongressen.com.

- Nu hvor Republikanerne står med endnu et nederlag, så er det bare mere vand på den mølle, der har kørt i en lille måneds tid siden midtvejsvalget, som retter kritik mod Trump internt i partiet, siger han.

Ved anden valgrunde i Georgia led republikaneren Herschel Walker et nederlag til demokraternes Raphael Warnock. De to kandidater skulle ud i et omvalg, efter at ingen af dem fik over halvdelen af stemmerne i delstaten ved midtvejsvalget 8. november.

Dermed sikrede Demokraterne sig et flertal i Senatet med 51 pladser de næste to år.

- Det er det seneste af flere eksempler på kandidater støttet af Trump, der har tabt valg i svingstaterne, siger Anders Agner.

Af andre eksempler fremhæver han nederlagene ved midtvejsvalget i Pennsylvania, Arizona og Nevada.

Inden omvalget havde Demokraterne allerede sikret sig flertallet i Senatet med 50 pladser. Der er 100 pladser at kæmpe om, men ved stemmelighed har vicepræsidenten den afgørende stemme, hvilket i øjeblikket er demokratiske Kamala Harris.

Alligevel er sejren i Georgia vigtig for Demokraterne og deres flertalsleder i Senatet, Chuck Schumer, mener Anders Agner.

- At Demokraterne nu udvider deres flertal i senatet til 51 pladser, gør både Joe Biden og Chuck Schumers liv lidt nemmere.

- De er ikke længere afhængige af den demokratiske senator fra West Virginia, der hedder Joe Manchin. Han har gjort mange ting ganske besværlige for Demokraterne i de forgangne to år, hvor han har siddet med det afgørende mandat, siger Anders Agner.

Tidligere har Georgia været overvejende republikansk, men ved præsidentvalget i 2020 blev det også til en demokratisk sejr, da Joe Biden vandt delstaten.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU