Putin: Ligesom nazisterne sender tyskerne nu kampvogne mod os

2. FEB 2023 • 17:48UDLAND

Igen og igen må vi slå Vesten tilbage, siger Putin på 80-års-dag for sovjetisk sejr ved Stalingrad.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har i en tale torsdag på 80-års-dagen for Nazitysklands nederlag ved Stalingrad fremhævet den ånd, som dengang var i den sovjetiske hær.

Det er den, som i dag skal gøre, at Rusland nedkæmper Ukraine. Et land der ledes af nutidens nazister, siger han.

Talen holdt Putin i Volgograd, som under Anden Verdenskrig endnu havde navnet Stalingrad, opkaldt efter Sovjetunionens diktatoriske leder, Josef Stalin.

Han langer hårdt ud efter Tyskland, der vil levere de tyskproducerede kampvogne Leopard 2 til Ukraine og truer - som han har gjort flere gange før - med de russiske atomvåben.

- Ulykkeligvis ser vi igen den nazistiske ideologi i sin moderne form og fremtræden igen true vort lands sikkerhed, siger han i sin tale til hærofficerer og medlemmer af patriotiske ungdomsorganisationer.

- Igen og igen er vi nødt til at slå det kollektive Vesten tilbage. Det er utroligt, men en kendsgerning: Vi bliver igen truet af tyske Leopard-kampvogne med kors på, siger han.

I sin tale forholder han sig ikke til, at Ukraine er et uafhængigt land, og at ingen af de våben, Vesten har sendt til Ukraine, er beregnet til angreb i Rusland.

- Vi sender ikke vore kampvogne til deres (europæernes red.) grænser. Men vi har midler til at svare igen, og det vil ikke være med brug af pansrede vogne, og det må alle forstå, siger han, tilsyneladende med henvisning til Ruslands atomvåben.

Opgøret om Stalingrad i det sydlige Rusland var det mest blodige slag under Anden Verdenskrig. Det kostede op mod to millioner døde og sårede og blev et afgørende vendepunkt i krigen.

Herfra gik Nazityskland fra nederlag til nederlag og den endelige kapitulation i maj 1945.

Ukraine var dengang en del af Sovjetunionen. Landet fik sin selvstændighed i 1991.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU