Putin giver whistlebloweren Snowden russisk statsborgerskab

26. SEP 2022 • 22:39UDLAND

Edward Snowden, der i 2020 fik permanent opholdstilladelse i Rusland, har nu fået russisk statsborgerskab.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har underskrevet et dekret, der giver den amerikanske whistleblower Edward Snowden russisk statsborgerskab.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

39-årige Snowden har siden 2020 haft permanent opholdstilladelse i Rusland.

Han søgte asyl i landet efter i 2013 at have lækket hemmelige dokumenter om USA's overvågning af internet og telefoner.

De amerikanske myndigheder betragter lækagen som offentliggørelse af fortrolige oplysninger og ønsker at retsforfølge Snowden.

Skulle Snowden en dag blive dømt for anklagerne, der er rejst mod ham, står han til at afsone 30 år i et amerikansk fængsel.

Edward Snowden skriver i et opslag på Twitter, at han og hans kone på ingen måde har lyst til at være adskilt fra deres børn.

- Efter næsten to års venten og næsten ti år i eksil kommer lidt stabilitet til at gøre en forskel for min familie. Jeg ønsker privatliv for dem - og for os alle, skriver han.

Ned Price, der er talsperson for det amerikanske udenrigsministerium, siger ifølge det tyske nyhedsbureau dpa, at USA fortsat ønsker at få Snowden tilbage til USA, så han kan retsforfølges.

- Måske er den eneste ting, der har ændret sig som et resultat af hans statsborgerskab, at han tilsyneladende nu kan blive indkaldt til at kæmpe i den uforsvarlige krig i Ukraine, lyder det fra Price.

Snowdens advokat siger dog, at der ikke er risiko for, at Snowden skal kæmpe i Ukraine.

I 2013 flygtede Snowden først til Hongkong, hvor han mødtes med den amerikanske journalist Glenn Greenwald og filmmageren Laura Poitras.

I flere måneder afslørede de løbende fortrolige oplysninger fra den amerikanske efterretningstjeneste.

Senere flygtede han videre til Rusland, hvor han efter en måneds ophold i en lufthavn i Moskva fik midlertidig opholdstilladelse.

Snowden udgav i 2019 bogen "Permanent Record" - på dansk "I offentlighedens tjeneste" - hvor han blandt andet fortæller om sit arbejde hos de amerikanske efterretningstjenester CIA og NSA.

Bogudgivelsen førte til et søgsmål fra USA. Ifølge USA's justitsministerium har Snowden underskrevet fortrolighedsaftaler hos både CIA og NSA.

NSA er den største af de amerikanske efterretningstjenester, og Snowden har lækket oplysninger om NSA's globale overvågning.

Ifølge den tyske avis Der Spiegel har NSA overvåget flere centrale EU-kontorer og diplomater. Avisen har også berettet, at den tidligere tyske forbundskansler Angela Merkel var blevet aflyttet af USA.

CIA står for Central Intelligence Agency. Det er det amerikanske efterretningsvæsen for udenlandske efterretninger.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU