Professor: Donald Trump bliver formentlig tiltalt tirsdag

18. MAR 2023 • 15:23UDLAND

USA's tidligere præsident vil ikke blive anholdt tirsdag, fortæller professor. Han vil i stedet blive tiltalt.

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump overdriver sandsynligvis, når han på det sociale medie Truth Social skriver, at han vil blive anholdt tirsdag.

Det fortæller Derek Beach, der er professor ved Aarhus Universitet og ekspert i amerikansk politik og vælgeradfærd.

Donald Trump vil ikke blive anholdt, men vil sandsynligvis blive tiltalt tirsdag og få en sag imod sig, siger han.

- Han vil formentlig blive anklaget for misbrug af kampagnepenge. Men han bliver altså ikke hentet med blinkende lygter og smidt i fængsel, siger han.

Donald Trump skrev lørdag på sit eget sociale medie, Truth Social, at han vil blive anholdt tirsdag.

Det sker ifølge den tidligere præsident, fordi "radikale venstrefløjsanarkister har stjålet vort præsidentvalg". Han opfordrer folk til at protestere og "tage nationen tilbage".

Amerikanske medier har den seneste uge rapporteret, at en tiltale mod Trump er på vej og vil blive offentliggjort inden for kort tid.

Tiltalen handler formentlig om, at Trump har betalt kvinder, som han har haft "seksuelt samvær" med, for ikke at fortælle om det offentligt.

Pornostjernen Stormy Daniels har tidligere hævdet, at hun har haft sex med Donald Trump, og at hun har fået 130.000 dollar før præsidentvalget i 2016 for ikke at afsløre det over for nogen.

- Det må man ikke. Det er en korruptionssag. Han risikerer at blive tiltalt for et forholdsvis alvorligt brud på kampagneloven, og hvad man må bruge penge på, siger Derek Beach.

Derek Beach vurderer, at sagen kun vil styrke Trumps forhold til vælgerne.

- De fleste af hans vælgere vil tænke, at det er venstredrejede, socialistiske folk fra "The Deep State", som kører et korstog mod Donald Trump. Det vil øge deres støtte til ham, for han vil fremstå som offer, siger han.

Det er ikke sikkert, at udfaldet af denne sag ender med fængsel.

- Det kan i princippet føre til fængselsstraf - men jeg skal se det, før jeg tror det. Manden har haft ni liv. Det er utroligt, at han ikke har været i fængsel for sit skattesnyd endnu, siger han.

Samtidig har Trump en evne til at slippe for ansvaret, siger Derek Beach.

- Han var dygtig til at få andre til at lave alt og ikke give direkte ordrer. Så spørgsmålet er, hvor stærke er beviserne for, at det egentlig var ham, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU