Præsidentsønnen Hunter Biden findes skyldig i våbensag

11. JUN 2024 • 18:51UDLAND

For første gang findes et barn af en siddende præsident skyldig i en forbrydelse.

Et nævningeting finder tirsdag præsident Joe Bidens søn, Hunter Biden, skyldig i alle tre anklagepunkter i en våbensag.

Hunter Biden var blandt andet tiltalt for at have løjet om brug af euforiserende stoffer, da han købte en Colt Cobra-revolver for seks år siden.

Han bliver det første barn af en siddende præsident, som kendes skyldig i en forbrydelse.

Præsidentsønnen stirrede ifølge nyhedsbureauet AP lige frem for sig og viste få følelser, da dommen blev læst højt. Nævningetinget nåede at votere i tre timer.

54-årige Hunter Biden havde nægtet sig skyldig i anklagerne, der ifølge retningslinjerne for domme i den type sager typisk giver mellem cirka 15 og 21 måneders fængsel.

Ifølge juridiske eksperter kan straffen dog også blive kortere. Strafferammen er ifølge nyhedsbureauet AFP helt op til 25 år, men det anses for at være usandsynligt, at straffen bliver så høj.

Om Hunter Biden ender med at skulle i fængsel er trods den høje strafferamme endnu uvist, og der vil formentlig blive lagt på, at præsidentsønnen er førstegangsforbryder.

Dommeren i sagen siger, at normal praksis er, at strafudmålingen sker inden 120 dage - altså senest knap en måned før den 5. november, hvor Hunter Bidens far skal kæmpe med Donald Trump om magten ved det amerikanske præsidentvalg.

Præsident Joe Biden har sagt, at han ikke vil benåde sin søn, som selv offentligt har fortalt om sit årelange misbrug af kokain - blandt andet i selvbiografien "Smukke ting" fra 2021.

Hunter Biden har dog hævdet, at han ikke anså sig selv for at være misbruger, da han købte revolveren.

Forsvarsadvokat Abbe Lowell siger, at præsidentens søn vil afsøge alle juridiske muligheder for at udfordre dommen.

Joe Biden har ifølge AFP senere tirsdag programsat en tale om våbenvold.

I en separat sag, som skal føres i Californien, er Hunter Biden desuden tiltalt for forskellige overtrædelser af skattelovgivningen. Her erklærer han sig ikke skyldig.

Sagen mod præsidentsønnen kommer i kølvandet på, at Donald Trump blev den første tidligere amerikanske præsident, som blev fundet skyldig i en forbrydelse af kategorien "felony" - altså af en vis alvor.

Trump blev kendt skyldig i 34 anklagepunkter i den såkaldte tys-tys-sag om at forfalske regnskabsmateriale for at dække over en affære med en pornostjerne.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU