OVERBLIK: Spørgsmålet om palæstinensisk FN-medlemskab

19. APR 2024 • 03:30UDLAND

USA har mere end 30 gange brugt sin vetoret i afstemninger i FN's Sikkerhedsråd af hensyn til Israel.

Torsdag satte USA en stopper for et fuldgyldigt palæstinensisk medlemskab af FN. Det skete til en afstemning i FN's Sikkerhedsråd, hvor USA nedlagde veto.

Her kan du læse et oprids af de gange, spørgsmålet er blevet behandlet i FN.

* I november 1947 stemte FN's Generalforsamling for en delingsplan for det britiske mandat i Palæstina. Territoriet skulle deles i en jødisk og en arabisk stat, og Jerusalem skulle være en international by. De arabiske lande stemte imod delingsplanen.

* Den 14. maj 1948 udråbte jøderne deres stat, Israel. Araberne i området udråbte ikke en stat. I stedet angreb de arabiske lande den nye jødiske stat, og det udviklede sig til krig.

* I forbindelse med krigen flygtede mere end 760.000 palæstinensere fra den nye stat til nabolandene. Dette kaldes af palæstinensere for "nakba", som betyder "katastrofen". Årsdagen for nakba blev i FN for første gang markeret i 2023.

* Under Seksdageskrigen i 1967 erobrede Israel Vestbredden, Østjerusalem og Gazastriben. FN's Sikkerhedsråd vedtog 22. november samme år enstemmigt resolution 242, som krævede en israelsk tilbagetrækning fra områder, som blev besat.

* Fordi der både var en engelsk og en fransk udgave af resolutionen, opstod der dog uenighed, fordi det var sprogligt uklart, præcis hvilket omfang af tilbagetrækning, resolutionen krævede.

* I november 1974 stillede lederen af PLO (Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation) Yasser Arafat, sig for første gang på talerstolen for FN's Generalforsamling. Her lød det, at han havde han en olivengren i den ene hånd og en pistol i den anden - symboler for henholdsvis fred og krig.

* Få dage efter gav FN's Generalforsamling repræsentanter for PLO observatørstatus i FN.

* Siden 1972 har USA flere end 30 gange brugt sin vetoret i rådet ud af hensyn til Israel, som er blandt landets allierede. I flere tilfælde har USA dog også ladet større resolutioner på området blive stemt igennem.

* I marts 2002 vedtog Sikkerhedsrådet eksempelvis resolution 1397, hvor en palæstinensisk stat med anerkendte grænser, der skulle eksistere sammen med Israel, for første gang blev nævnt.

* I december 2016 opfordrede rådet for første gang siden 1979 Israel til at stoppe med at bygge bosættelser i de palæstinensiske territorier.

* Og i marts i år blev en opfordring til øjeblikkelig våbenhvile i Gaza stemt igennem i rådet. USA havde tre gange forinden stemt imod lignende forslag til resolutioner.

* I 2011 satte den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, gang i en ansøgning om FN-medlemskab. Den kom aldrig til afstemning i Sikkerhedsrådet, men Generalforsamlingen stemte i stedet i 2012 for at give Det Palæstinensiske Selvstyre status som ikkemedlem-observatørstat, hvilket det siden har haft.

* Torsdag var der så afstemning i Sikkerhedsrådet om et fuldgyldigt palæstinensisk medlemskab, hvilket USA nedlagde veto mod. Var det gået igennem, skulle det bagefter have fået grønt lys fra mindst to tredjedele af FN's Generalforsamling.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

27. MAJ 2024 • 13:40UDLAND
BLÅ BOG: De Radikales Sigrid Friis

SENESTE RITZAU