OVERBLIK: Disse lande vil sende kampvogne til Ukraine

25. JAN 2023 • 17:57UDLAND

En række lande har tilkendegivet, at de vil udstyre Ukraine med kampvogne blandt andet af typen Leopard 2.

Tyskland har givet grønt lys til, at andre lande kan sende de eftertragtede og avancerede Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Det her medført en bølge af positive tilkendegivelser fra landets allierede.

Læs her, hvilke lande der enten har konkrete planer eller blot har tilkendegivet ønsker om at sende Leopard 2-kampvogne eller andre typer kampvogne til det krigshærgede Ukraine:

* Tyskland: Den tyske regering har foreløbig planer om at sende 14 Leopard 2-kampvogne, meddelte forbundskansler Olaf Scholz onsdag.

* USA: Den amerikanske regering planlægger at udstyre Ukraine med adskillige M2 Abrams-kampvogne.

* Storbritannien: Briterne har annonceret, at de vil sende 14 kampvogne af typen Challenger 2 til Ukraine.

* Polen: Som det første land afleverede Polen tirsdag en officiel anmodning til den tyske regering om at få lov at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Landet er klar til at sende 14 eksemplarer afsted.

* Norge: Den norske regering overvejer at sende et ukendt antal Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

* Danmark: Den danske forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) siger til Jyllands-Posten, at det er en god idé, at andre lande sender Leopard-kampvogne. Men ikke Danmark.

- Jeg synes, at det vil være klogt med kampvogne fra andre lande, som har mulighed for det, siger han til avisen.

- Vi skal altså også lige holde øje med vores egen kampevne.

* Sverige: Pål Jonson, der er svensk forsvarsminister, oplyser, at der ikke er planer om at sende svenske kampvogne til Ukraine. Modsat Danmark vil han dog ikke udelukke det i fremtiden.

* Finland: Også Finland ønsker at bidrage med Leopard 2-kampvogne. Bidraget bliver dog ifølge landets forsvarsminister, Mikko Savola, begrænset.

Det skyldes, at Finland ikke er medlem af Nato endnu og ikke vil sætte sin egen sikkerhed på spil.

* Holland: Ifølge den hollandske premierminister, Mark Rutte, er Holland klar til at levere kampvogne til Ukraine, hvis der er behov for det.

* Spanien: Spanien er ifølge landets forsvarsminister, Margartia Robles, åben for at eksportere Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

* Frankrig: Den franske regering overvejer at sende Leclerc-kampvogne til Ukraine. Men alle muligheder er angiveligt på bordet.

Frankrig har dog tidligere afvist anmodninger om kampvogne, da meget af dets udstyr er i brug i missioner uden for landets grænser.

Kilder: Reuters, Jyllands-Posten, Sydsvenska Dagbladet og AFP.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU