OVERBLIK: 97 gidslers skæbne er stadig uvis et år efter angreb

7. OKT 2024 • 05:00UDLAND

Hamas kidnappede omkring 250 personer sidste år. Nogle er løsladt, nogle er døde, og nogle er stadig fanget.

Det er et år siden, at den militante gruppe Hamas udførte et omfattende angreb i Israel og både dræbte og kidnappede massevis.

Omkring 1200 vurderes at være blevet dræbt i det koordinerede angreb, mens cirka 250 blev kidnappet af den væbnede bevægelse.

Det seneste år er der løbende dukket historier op om, hvem der var blandt de kidnappede personer. Nogle af gidslerne har mistet livet i Hamas' varetægt, mens andre menes fortsat at være i live.

Her kan du blive klogere på de personer, der blev taget til fange:

* Ifølge Israel blev 251 personer kidnappet under Hamas' angreb den 7. oktober sidste år.

* Størstedelen var israelere, men også folk fra andre lande blev taget til fange. Det anslås, at der blev kidnappet folk fra omkring 25 forskellige lande. Blandt dem var over 50 thailandske statsborgere.

* Et af Hamas' mål under angrebet i Israel var musikfestivalen Supernova. Her blev cirka 40 personer kidnappet. Over 360 blev dræbt.

* En mor og en datter fra USA var de første, der blev løsladt. Det skete to uger efter Hamas' angreb.

* I november sidste år blev 105 gidsler frigivet af Hamas. Det skete som led i en aftale, hvor Israel til gengæld løslod 180 palæstinensere fra israelske fængsler.

* Flere gidsler er døde, mens de har været holdt fanget.

* Blandt andet meddelte Israels hær den 1. september, at man havde bjærget seks dræbte gidsler fra en tunnel under byen Rafah.

* Israel har oplyst, at der per 1. september menes at være 97 gidsler, hvis skæbne ikke kendes. Enten er de stadig i live og i Hamas' varetægt - ellers er de døde. Israels vurdering er, at en tredjedel af dem er døde.

* Foruden de 97 menes der at være yderligere fire gidsler, som blev taget til fange i 2014 og 2015. To af dem menes at være døde.

Kilder: ABC News, BBC, Reuters.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT