OVERBLIK: 22-årig kvindes død udløste massive protester i Iran

2. JUN 2023 • 16:37UDLAND

Læs her om iranske demonstrationer for kvinders rettigheder efter 22-årige Mahsa Aminis død i september 2022.

En dansk statsborger, der har været tilbageholdt i Iran, er blevet løsladt, bekræfter Udenrigsministeriet fredag over for Ritzau.

Danskeren blev anholdt i november 2022 i forbindelse med demonstrationer for kvinders rettigheder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Demonstrationerne i Iran brød ud i september som følge af den 22-årige kvinde Mahsa Aminis død. Hun var blevet tilbageholdt af landets såkaldte moralpoliti.

Efterfølgende gik primært iranske statsborgere på gaden i protester mod præstestyrets undertrykkelse af kvinders rettigheder.

Herunder følger et overblik over udviklingen i landet siden:

* Mahsa Amini døde 16. september 2022 i Irans hovedstad, Teheran. Hendes forbrydelse var, at hun angiveligt ikke havde bundet sit hovedtørklæde efter forskrifterne i landet.

Flere øjenvidner har fortalt, at Mahsa Amini blev "pryglet af politiet".

* Protesterne startede ved, at iranske kvinder delte videoer på sociale medier, hvor de klippede deres hår af og brændte deres hijab.

* Irans revolutionsgarde udstedte i september advarsler om kommende retssager mod demonstranterne.

I samme ombæring meddelte menneskerettighedsgruppen Iran Human Rights, at 31 civile demonstranter var blevet dræbt i optøjerne.

Det tal er senere blevet forhøjet til over 450.

* Præstestyret i Iran er generelt blevet beskyldt for at have slået hårdt ned på demonstranterne med masseanholdelser og henrettelser.

* Mindst 582 mennesker blev henrettet i Iran i 2022. Det er det højeste for landet siden 2015.

Til sammenligning blev der i 2021 henrettet mindst 333 mennesker.

* Fire mænd er blevet hængt i sager, der havde at gøre med deres deltagelse i protesterne. Det førte til massiv international fordømmelse.

* I løbet af de første to måneder med protester blev mere end 15.000 iranere arresteret.

* I år har regimet fået begrænset demonstrationerne i landet. Men folk prøver stadig at protestere ved at dele videoer, hvor de danser.

Dans er forbudt i det offentlige rum i Iran, fordi dans mellem mænd og kvinder opfattes som sensuelt og menes at krænke den offentlige moral.

Kilder: DR, Washington Post og Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU