Organisation: Syv nødhjælpsarbejdere er dræbt i israelsk luftangreb

2. APR 2024 • 07:32UDLAND

Den australske nødhjælpsarbejder Zomi Frankcom er en af syv dræbte efter et israelsk luftangreb i Gaza.

Syv nødhjælpsarbejdere i hjælpeorganisationen World Central Kitchen (WCK) blev mandag dræbt i et israelsk luftangreb i Deir al-Balah i Gazastriben.

Det bekræfter WCK i en udtalelse tidligt tirsdag morgen. Tidligere lød dødstallet på fem personer.

Blandt de dræbte er statsborgere fra Australien, Polen, Storbritannien samt en person med dobbelt statsborgerskab i USA og Canada. En palæstinenser er også blandt de dræbte.

- Dette er ikke bare et angreb mod WCK - dette er et angreb mod nødhjælpsorganisationer, der hjælper til i de mest forfærdelige omstændigheder, hvor mad bliver brugt som et våben. Dette er utilgiveligt, siger WCK's administrerende direktør, Erin Gore, i udtalelsen.

Ifølge WCK befandt nødhjælpsarbejderne sig i henholdsvis to pansrede biler og et normalt køretøj, da de blev ramt. Bilerne var ifølge WCK påklistret et logo fra organisationen.

Australiens premierminister, Anthony Albanese, bekræftede tidligere ifølge det australske medie ABC News, at en australsk statsborger var blevet dræbt i luftangrebet.

Det drejer sig om Zomi Frankcom, som var nødhjælpsarbejder i hjælpeorganisationen World Central Kitchen (WCK).

Frankcom har arbejdet for organisationen de seneste fem år, skriver ABC.

Premierministeren siger, at han har været i kontakt med den israelske regering og den israelske ambassadør for at finde ud af, hvor ansvaret ligger.

- Dette er simpelthen fuldstændigt uacceptabelt, siger han ifølge ABC.

- Min regering har støttet en varig våbenhvile, vi har krævet løsladelse af gidslerne. Og der har været alt for mange uskyldige liv - palæstinensiske og israelske - som er gået tabt under konflikten i Gaza, lyder det videre.

I en video på sociale medier kan man se palæstinensere, som fremviser de pas, som angiveligt tilhører de døde. Der fremvises et britisk, australsk og polsk pas.

Det israelske militær (IDF) undersøger hændelsen, skriver det israelske medie Haaretz.

I en meddelelse siger IDF, at det har påbegyndt "en dybdegående undersøgelse på højeste niveau, som skal afdække omstændighederne ved angrebet."

- IDF gør sig store anstrengelser for at sikre sikker levering af humanitær nødhjælp og har arbejdet tæt sammen med WCK i deres vigtige arbejde med at forsyne Gazas befolkning med mad og humanitær hjælp, lyder det videre.

WCK leverer madvarer og tilberedte måltider til mennesker i nød. I marts oplyste organisationen, at den i løbet af de foregående 175 dage havde leveret mere end 42 millioner måltider i Gazastriben.

Organisationen blev stiftet i 2010 af den spansk-amerikanske kok og restaurantejer José Andrés. Her sendte organisationen kokke og fødevarer til Haiti efter et jordskælv.

Organisationen har siden leveret mad til samfund som har været ramt af naturkatastrofer, flygtninge ved den amerikanske grænse, sundhedsmedarbejdere under coronapandemien og befolkningsgrupper i Ukraine og Gaza.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU