Ny mobilisering-lov i Ukraine fastholder soldater i hæren

16. APR 2024 • 16:58UDLAND

Omstridt lov om mobilisering tillader ikke, at ukrainske soldater efter lang tids tjeneste kan forlade hæren.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har underskrevet en ny mobiliseringslov, som betyder, at soldater, der har gjort tjeneste i krigen mod russerne i lang tid, ikke længere vil blive sendt hjem.

Ifølge den ukrainske nationalforsamlings hjemmeside underskrev Zelenskyj loven tirsdag.

Den omstridte lov om mobilisering tillader ikke, at soldater efter lang tids tjeneste kan forlade hæren. Loven har derfor vakt harme og skuffelse hos mange soldater og deres familier.

Loven indebærer også, at der indføres skærpede straffe for at undlade at møde op ved indkaldelse til militæret.

Loven gør det muligt for den ukrainske regering at mobilisere langt flere soldater. Den anses for at have afgørende betydning for Ukraines indsats i krigen.

Da loven blev vedtaget i parlamentet i sidste uge sagde en ledende generel i det østlige Ukraine, at fjenden er klart i overtal ved fronten.

- Fjenden er i overtal ti til syv. Vi mangler mandskab, sagde general Jurij Sodol, som talte i det ukrainske parlament i Kyiv efter vedtagelsen af den omstridte mobilseringsreform.

Generalen har kommandoen over de ukrainske styrker i regionerne Kharkiv, Donetsk og Luhansk.

283 delegerede stemte for den omstridte lov i parlamentet, som har 450 medlemmer.

Der er i Ukraine også taget nye skridt frem mod en lov, som skal gøre det muligt at benåde indsatte for at mobilisere dem, ligesom tidligere dømte skal inddrages. Denne lov skal gøre det lettere at omrokere og forstærke trængte enheder.

Denne nye lovgivning gælder ikke for forbrydelser mod menneskeheden eller forbrydelser, der omfatter seksuel vold, drab eller lovbrud i forbindelser med den nationale sikkerhed.

Det ukrainske militær er trængt i kampen mod russiske styrker, som har bedre udstyr, mere effektive våben og langt flere mennesker at rekruttere.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU