Ny kraftig bombe øger Ruslands ødelæggelsespotentiale

21. JUN 2024 • 10:08UDLAND

USA lægger nu større vægt på leveringer af Patriot-luftforsvarsmissiler til ukrainerne, skriver tænketank.

Rusland har udvidet sit "potentiale til at ødelægge" med en ny gigantisk, fjernstyret bombe, skriver den amerikanske tænketank Institute for the Study of War, ISW, i sin seneste rapport om krigens udvikling.

- Russiske styrker har for første gang nogensinde angrebet Ukraine med en FAB 3000 M54-bombe, hvilket betyder, at Rusland udvider sit "ødelæggelsespotentiale", skriver Institute for the Study of War i en rapport udsendt torsdag.

Det var den ukrainske landsby Lyptsi i Kharkiv-regionen, som blev angrebet med den gigantiske bombe. Den forårsagede store ødelæggelser, selv om den landede ti meter fra målet, hedder det.

FAB 3000 M54-bomberne vejer mere end 3000 kilo, og i Rusland har brugen af bomben været udfordret, fordi dens vægt og størrelse er for omfangsrigt for de fleste militærfly.

Bomben er ikke specielt præcis, men det har ikke den store betydning på grund af dens størrelse og ødelæggelsespotentiale.

De russiske styrker har tidligere rost produktionen af de kraftige FAB-3000 bomber, men har oplyst, at deres vægt og dimensioner var et problem for de fleste taktiske fly. Men disse problemer er løst, og der er ifølge ISW tale om en betydningsfuld forbedring af de russiske styrkers "ødelæggelsespotentiale".

Russerne har tidligere øget brugen af såkaldte glidebomber mod Ukraine - navnlig i Kharkiv-regionen.

USA lægger nu større vægt på leveringer af Patriot-luftforsvarsmissiler til ukrainerne for at forbedre deres forsvar mod glidebomberne. I Washington sagde den nationale sikkerhedstalsperson John Kirby torsdag, at missiler af denne type vil blive sendt til Ukraine i samme øjeblik, som de forlader samlebåndet.

Kirby kaldte denne beslutning for "vanskelig, men nødvendig". Kirby sagde, at Ukraine vil modtage de første Patriot-missiler sidst på sommeren i år.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU