Norge indfører midlertidig grænsekontrol

12. OKT 2024 • 15:45UDLAND

Et øget trusselsbillede mod Norge gør, at norsk politi indfører midlertidig grænsekontrol.

Norsk politi får flere værktøjer til at kontrollere landets grænser, efter at Norge indfører midlertidig grænsekontrol som følge af et øget trusselsniveau.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Grænsekontrollen omfatter blandt andet indhentning af personoplysninger, passagerdata og muligheden for at bortvise personer, oplyser beredskabsdirektør i det norske politidirektorat Tone Vangen til NTB.

- Formålet med den midlertidige indre grænsekontrol er at give politiet lidt flere værktøjer i grænsekontrollen, siger hun ifølge NTB.

Den norske justitsminister, Emilie Enger Mehl (Sp), sagde tidligere lørdag til NRK, at "det er vigtigt, at vi har kontrol med, hvem der opholder sig på norsk territorium".

Det forventes ikke, at grænsekontrollen vil skabe køer ved grænseovergange, da ikke alle vil blive tjekket, lyder det.

Den midlertidige grænsekontrol gælder i første omgang frem til den 22. oktober klokken 12 medmindre der træffes en ny afgørelse.

Tirsdag hævede Norge trusselsniveauet fra "moderat" til "høj", som er det fjerde af fem niveauer.

Det norske politi er ifølge NRK særligt opmærksomme på potentielle jødiske og israelske mål som følge af spændingerne i Mellemøsten.

Det norske trusselsniveau øges i forbindelse med den seneste tids hændelser i København og Stockholm, der ifølge sikkerhedstjenesten har tråde til Norge.

Det sagde assisterende chef i den norske sikkerhedstjeneste, PST, Inga Bejer Engh, til norske TV 2, da trusselsniveauet blev øget.

- To svenskere er blevet anholdt i Danmark og sigtet for terrorhandlinger mod ambassaden i København. Vi er opmærksomme på, at personer med tilknytning til angrebet i København har haft aktiviteter med tilknytning til Norge. Vi tager terrortruslen alvorligt, især mod jødiske og israelske mål, sagde Sørensen til norske TV 2 og tilføjede.

- Vi søger at afklare potentielle trusler og uklare forbindelser til Norge så hurtigt som muligt.

5. oktober øgede Rigspolitiet i Danmark indsatsen ved den danske grænse.

- Det betyder konkret, at politiet vil være endnu mere til stede på blandt andet Øresundsbroen, ligesom at flere tog og færger, der ankommer fra Sverige, vil blive kontrolleret i den kommende tid, lød det fra justitsminister Peter Hummelgaard.

Tyskland og Sverige har også indført grænsekontrol til sine nabolande.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT