Nødhjælp risikerer at blive misbrugt af militæret i Myanmar
Mindst 2000 er omkommet som følge af et jordskælv i Myanmar, men det tal kan ende med at stige kraftigt.
Militærjuntaen i Myanmar har før brugt en naturkatastrofe til at lade nødhjælpen ende i egne rækker.Derfor er der en reel risiko for, at det kommer til at ske igen i de kommende uger, hvor landet kæmper med efterdønningerne af et voldsomt jordskælv, som ramte fredag.
Det vurderer Helene Maria Kyed, der som seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) blandt andet har fokus rettet mod Myanmar.
- Sidste år var der en stor oversvømmelse og for to år siden en cyklon, som militæret udnyttede til at forsøge at underbygge dets eget repressive (undertrykkende, red.) styre, siger hun.
- Det gjorde det både ved at kontrollere den nødhjælp, der kom ind i landet, og ved at blokere al nødhjælp, som gik til områder, der var kontrolleret af modstandsbevægelsen.
Myanmar har gennem de seneste år været præget af uroligheder og sammenstød mellem landets militærstyre og oprørsgrupper.
I 2021 tog militæret magten i landet efter et ti år langt forsøg med demokrati.
Militæret kæmper på flere fronter mod væbnede grupper, der har samlet sig i kampen mod styret.
Modstandsbevægelsen har ifølge Helene Maria Kyed kontrol over mere end halvdelen af landet i dag. Det gælder blandt andet en stor del af grænseområderne.
Derfor har nødhjælpsorganisationer en mulighed for at bringe hjælpen ind over landegrænserne i stedet for at benytte de store lufthavne, som militæret kontrollerer.
Den mulighed så man blandt andet blive brugt under oversvømmelsen sidste år, som særligt ramt i grænseområdet op til Thailand.
Naturkatastrofer som den nuværende, der har kostet mindst 2000 mennesker livet, er også blevet brugt som et middel af militæret til at skabe et bestemt billede af styret, fortæller seniorforskeren.
- Under cyklonen for to år siden gav de meget lavere dødstal, end det vi efterfølgende hørte fra civilsamfundsorganisationer. Det var en del af et spil for at vise, at man var en effektiv stat, der sagtens kunne tage hånd om de her kriser.
- Man fik på samme tid nogle helt andre tal fra civilsamfundet – både i forhold til dødstal og ødelæggelser, men også i forhold til hvem der reelt modtog nødhjælpen fra det internationale samfund.
Tidligere har USA's Geologiske Undersøgelse (USGS) vurderet, at antallet af døde i forbindelse med fredagens jordskælv kan nå op på mellem 10.000 og 100.000.
/ritzau/