Netanyahu om gidsler: Håber på gode nyheder snart

21. NOV 2023 • 17:30UDLAND

Foreløbig aftale går på, at Hamas frigiver 50 gidsler og får 150 palæstinensiske fanger løsladt, siger kilde.

Der bliver gjort fremskridt med at få gidsler, som den palæstinensiske bevægelse Hamas har taget, frigivet.

Det bekræfter Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, tirsdag, efter at der har været lignende meldinger om en snarlig aftale fra Hamas og mægleren Qatar.

- Vi gør fremskridt. Jeg tror ikke, at det kan betale sig at sige for meget, end ikke i dette øjeblik.

- Men jeg håber, at der vil være gode nyheder snart, siger Netanyahu ifølge nyhedsbureauet Reuters i en udtalelse offentliggjort af hans kontor.

Han giver ikke umiddelbart yderligere detaljer.

Hans præsidentkontor melder ifølge Reuters samtidig, at en række møder er på vej "i lyset af udviklinger i sagen om frigivelsen af gidsler".

Netanyahu vil således indkalde til møde i krigskabinettet klokken 17 dansk tid, det bredere sikkerhedskabinet klokken 18 dansk tid og så hele kabinettet klokken 19 dansk tid.

Kort før klokken 17 dansk tid siger en unavngiven embedsmand i USA's regering ifølge Reuters, at der er indgået en midlertidig aftale.

Aftalen indebærer, at Hamas frigiver 50 gidsler, først og fremmest kvinder og børn.

Til gengæld bliver 150 palæstinensiske fanger løsladt fra israelske fængsler, og Israel vil holde en pause i kamphandlinger på fire eller fem dage, oplyser den amerikanske embedsmand.

Aftalen er ikke endelig, før der er enighed om alle dele af den, understreger kilden.

- Vi mener, at vi er meget, meget tæt på at have en aftale, siger den amerikanske embedsmand til Reuters.

Også USA's præsident, Joe Biden, siger på et pressemøde, at USA har arbejdet i ugevis på at få forhandlet gidsler fri, og at det nu er "meget tæt på".

Tidligere tirsdag lød der ligeledes optimistiske toner fra talsperson for mægleren Qatars udenrigsministerium Majed al-Ansari.

- Vi har aldrig været tættere på at nå en aftale, sagde al-Ansari ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det var lederen af Hamas' politiske gren, Ismail Haniyeh, som i en erklæring natten til tirsdag først meldte om en nært forestående aftale.

Anonyme kilder har til en række medier meddelt, at en aftale vil indebære frigivelse af flere Hamas-gidsler samt palæstinensere i israelsk varetægt. Samtidig vil der være en pause i kamphandlinger på formentlig flere dage. Den potentielle aftales indhold er ikke officielt bekræftet.

Hamas angreb Israel 7. oktober.

Da brød soldater fra Hamas over grænsen mellem Israel og Gazastriben og dræbte ifølge Israel 1200 mennesker, størstedelen af dem civile.

Omkring 240 blev bragt tilbage til Gazastriben, og mange af dem bliver stadig holdt som gidsler.

Under Israels efterfølgende bombninger og landoffensiv har flere end 13.000 palæstinensere mistet livet ifølge Gazas sundhedsmyndigheder, som er under Hamas' kontrol.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU