Netanyahu får ti ekstra dage til at danne historisk regering

9. DEC 2022 • 14:02UDLAND

Israel kan få sin mest højreorienterede regering nogensinde, hvis Benjamin Netanyahus planer lykkes.

Israels tidligere og formentlig også kommende premierminister Benjamin Netanyahu har fået yderligere ti dage til at forsøge at danne en regering.

Det oplyser den israelske præsident Isaac Herzogs kontor fredag.

Netanyahus frist var oprindeligt på søndag. Torsdag bad han dog præsidenten om at forlænge den med to uger, og det er nu endt med en ny frist, der hedder onsdag den 21. december.

Dermed har Netanyahu tid til at få sin potentielt historiske regering på plads.

Aldrig før har en israelsk regering været så højreorienteret, som den Netanyahu i øjeblikket bestræber sig på at bygge.

Netanyahus parti, Likud, fik ved Israels valg 1. november et flertal sammen med en række religiøse og stærkt højreorienterede allierede.

Regeringsforhandlingerne har indtil videre trukket ud og er stødt på flere udfordringer. Dog ser det nu ud til, at en regering kan være på trapperne.

Alle partier og mandater er tilsyneladende på plads.

Det står klart, efter at det ultraortodokse parti Shas blev det femte parti til at gå sammen med Netanyahu. Det meddelte Likud torsdag.

Dermed har Netanyahu 64 mandater bag sig. Der skal mindst 61 til for at have flertal i det israelske parlament, Knesset.

Partierne mangler fortsat at blive enige om den endelige rollefordeling.

- Visse spørgsmål, der har at gøre med roller, skal der endnu opnås enighed om, skrev Netanyahu torsdag i et brev til præsidenten ifølge israelske medier.

Den i dag 73-årige Netanyahu var premierminister i Israel fra 2009 til 2021. Inden da havde han også en periode på posten fra 1996 til 1999.

I juni 2021 overtog Naftali Bennett posten som premierminister. Godt et år senere oplyste han dog, at han ville opløse parlamentet og træde tilbage.

Det blev herefter vedtaget, at der skulle afholdes parlamentsvalg 1. november. Det var Israels femte valg på lidt over tre et halvt år.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU