Navalnyj i sine erindringer: Var indstillet på at dø i fængslet

12. OKT 2024 • 15:08UDLAND

Russisk oppositionspolitiker anså det for meget sandsynligt, at han aldrig ville slippe ud af straffelejr.

Aleksej Navalnyj var indstillet på at dø i fængslet.

Det fortæller den nu afdøde russiske oppositionspolitiker i sine erindringer, der blev skrevet, mens han afsonede mindst 30 års fængsel i Rusland for blandt andet ekstremisme.

Erindringerne udkommer 22. oktober.

Blandt andet det amerikanske magasin The New Yorker har offentliggjort uddrag fra bogen forud for udgivelsen.

- Jeg kommer til at tilbringe resten af mit liv i fængslet og til at dø her. Der vil ikke være nogen at sige farvel til, skriver Navalnyj i bogen.

Han forklarer, at han forestiller sig det værste, der kan ske, og accepterer det. Det er hans måde at håndtere den tilsyneladende håbløse situation, som han befinder sig i som russisk straffefange.

På et tidspunkt, da Navalnyjs hustru er på besøg i fængslet, fortæller han hende om denne erkendelse. At fremtiden ser dyster ud.

- Selv hvis alt begynder at falde fra hinanden, vil de skaffe sig af med mig, så snart regimet kollapser. De vil forgifte mig, siger Navalnyj ifølge sine egne erindringer til sin hustru, Julia.

Navalnyj, der var den mest fremtrædende russiske kritiker af præsident Vladimir Putin, døde i en sibirisk straffelejr i februar 2024. Han blev 47 år.

Hans stab og hustru mener, at det var en forgiftning med nervegiften novitjok, der var skyld i hans død.

De russiske myndigheder hævder, at han derimod døde af naturlige årsager.

Oppositionspolitikeren var i de russiske myndigheders varetægt de sidste tre år af sit liv. Han blev anholdt og fængslet i januar 2021, da han landede med et fly i Moskva sammen med sin hustru efter et halvt år i Tyskland.

Han havde opholdt sig i Tyskland for at få behandling, efter at en forgiftning med novitjok nær havde slået ham ihjel i Rusland.

Hans erindringer udgives under titlen "Patriot".

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT