Nato skal nu koordinere militær støtte til Ukraine

13. JUN 2024 • 11:42UDLAND

Nato overtager ledelsen, og det bliver set som gardering mod en eventuel Trump-sejr ved USA's præsidentvalg.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger torsdag, at Nato overtager koordineringen af den militære støtte til Ukraine.

- Jeg forventer, at ministrene vil godkende planen om, at Nato overtager koordineringen af våbenleverancer efter USA, siger Stoltenberg ved et forsvarsministermøde i Bruxelles.

- Jeg forventer, at ministrene vil godkende planen om, at Nato overtager koordineringen af våbenleverancer efter USA, siger Stoltenberg.

Hidtil har USA ledet arbejdet i Ukraine Defense Contact Group, (UDCG), som også går under navnet Ramstein-gruppen.

Det, at Nato overtager ledelsen, bliver anset som en gardering mod en eventuel Trump-sejr ved det amerikanske præsidentvalg i efteråret.

Ukraine er igen det dominerende emne på dagsordenen ved forsvarsministermødet i Bruxelles, som er det sidste før topmødet i Washington D.C. i juli.

Stoltenberg siger også, at han forventer hårdere indgreb mod russisk efterretningsvirksomhed i alle medlemslande.

I den seneste tid har der været en række forskellige sabotageangreb, cyberangreb og desinformationskampagner, påpeger han.

- Forsvarsministrene vil diskutere disse spørgsmål samt Natos muligheder for at svare. Dette indbefatter hårdere restriktioner over for russisk efterretningspersonale i hele alliancen, siger Stoltenberg.

Udenrigsministre fra otte EU-lande opfordrede torsdag til, at EU giver russiske diplomater forbud mod at bevæge sig frit rundt i EU-landene og også begrænser deres bevægelsesfrihed i det land, hvor de er udstationeret.

Opfordringen er fremsat i et brev fra de otte ministre til EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU