Nato frygter russisk støtte til Nordkoreas atomprogram

18. JUN 2024 • 19:33UDLAND

Ruslands præsident har sat kurs mod Nordkorea. Jens Stoltenberg frygter russisk-nordkoreansk samarbejde.

Forsvarsalliancen Nato er bekymret for den potentielle støtte, som Rusland kan yde til Nordkoreas missil- og atomprogrammer.

Det siger alliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et fælles pressemøde med USA's udenrigsminister, Antony Blinken.

Pressemødet finder sted i Washington D.C.

Udmeldingen kommer, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, tirsdag har sat kurs mod Nordkorea.

Der er først på aftenen endnu ingen meldinger om, at Putin skal være landet.

Jens Stoltenberg konstaterer på pressemødet, at både Kina, Nordkorea og Iran understøtter Ruslands krig i Ukraine.

- Vi er selvfølgelig også bekymrede for Ruslands potentielle støtte til Nordkorea, siger han og uddyber, at han henviser til støtten, som ydes til nordkoreanske missil- og atomprogrammer.

Stoltenberg siger videre, at Kinas støtte til Ruslands krigsøkonomi viser, hvordan konflikter og sikkerhedsspørgsmål i Europa er forbundet til Asien.

Han forventer, at Nato på sit kommende topmøde i juli vil styrke sine bånd til Australien, New Zealand, Sydkorea og Japan.

Nato-chefen mener, at der bør være konsekvenser for et land som Kina, fordi det understøtter Ruslands krig i Ukraine.

- De kan ikke fortsætte med at have normale handelsforbindelser med lande i Europa og samtidig give næring til den største krig, vi har set i Europa siden Anden Verdenskrig, siger Jens Stoltenberg om Kina.

Putin og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, forventes under Putins besøg at underskrive en traktat, der skal udvide samarbejdet mellem landene.

Men der er endnu ikke frigivet oplysninger om traktatens indhold.

USA har for nylig beskyldt Nordkorea for at have udstyret Rusland med "dusinvis af ballistiske missiler og mere end 11.000 containere med krigsmateriel" til brug i krigen mod Ukraine.

De to lande, som begge er underlagt internationale sanktioner, har gradvist nærmet sig hinanden, efter at Rusland i februar 2022 invaderede Ukraine.

Det er første gang siden 2000, at Putin besøger Nordkorea.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig