Nato-chef opfordrer Europa til hjælpe Ukraine frem for at skælde ud på USA
USA har sendt næsten hele sit udenrigspolitiske hold til Europa i denne uge, siger Rutte i forsvar for Trump.
Europæiske lande bør fokusere på, hvad man konkret kan gøre for at hjælpe Ukraine militært her og nu. Og derefter på, hvad man kan gøre for at sikre at en fredsaftale bliver holdbar.Det siger Natos generalsekretær, Mark Rutte, ved ankomsten til sikkerhedskonferencen i München.
Udmeldingen kommer, efter tiltagende europæisk bekymring for, at USA's præsident, Donald Trump, er ved at køre Europa ud på et sidespor i fredsforhandlingerne med Rusland.
Den kritik afviser Rutte:
- Lad mig være ærlig i forhold til mine europæiske venner. Jeg mener, at de bør blive konkrete nu. De skal for det første få mere militærhjælp ind til Ukraine. For det andet skal de øge træningen af ukrainske soldater.
- Og så skal de gennemtænke, hvordan europæiske lande kan hjælpe, når fredsaftalen er indgået, siger Mark Rutte.
Han stiller sig dermed et stort skridt tættere på Trump end på de europæiske Nato-lande i denne uges stridigheder over Atlanten.
De europæiske lande føler sig forbigået af Trump, hvis forsvarsminister, J.D. Vance, onsdag sendte en chokbølge igennem Bruxelles, da han fastslog, at Ukraine må afgive territorium til Rusland og ikke får Nato-medlemskab som del af en fredsaftale.
Kombineret med Trumps telefonsamtale med Putin uden europæisk deltage har det efterladt et indtryk af, at amerikanerne nu går solo efter knap tre års krig.
Men de europæiske lande kan ikke brokke sig til en plads ved forhandlingsbordet - de bliver nødt til at gøre sig fortjent til den, må man forstå på Mark Rutte.
- Europæerne må se på, hvordan de kan hjælpe. De skal medvirke til at skabe den faktiske situation på jorden i Ukraine. Og skabe planer for tiden efter en fredsaftale. Det er den bedste vej til at få en plads ved bordet, siger Mark Rutte.
Han afviser, at USA er ved at vende Nato ryggen. Eller at USA skulle være ligeglad med Europa, efter Trump og Vance har understreget, at USA ikke forlader Nato, men at Europa må betale for sit eget forsvar.
Spørgsmål: Frygter du, at Nato kan blive splittet op på grund af Trump-administrationen?
- Overhovedet ikke. Vi har set, at Trump-administrationen er fuldstændigt forpligtet på Nato. Det er blevet sagt af alle de ledende medlemmer af Trump-administrationen, som er til stede i øjeblikket.
- Næsten hele USA's udenrigspolitisk hold er her nu. Så når europæerne siger, at de vil konsulteres, så er de her nu. München er i Europa, sidste gang jeg tjekkede. De er her. Og de konsulterer med deres europæiske kolleger, siger Mark Rutte.
/ritzau/