Moderat bosnier fører kapløb om plads i præsidentskab
Denis Becirovic ser ud til at kunne blive en del af Bosnien-Hercegovinas tredelte præsidentskab.
Den moderate bosniske kandidat Denis Becirovic ligger i front i kampen om at sikre sig en plads i Bosnien-Hercegovinas tredelte præsidentskab efter søndagens valg.Det viser de indledende resultater, der er baseret på hidtil optalte stemmer, natten til mandag.
Becirovic, der kommer fra det socialdemokratiske parti i Bosnien, har støtte fra 11 oppositionspartier og har sikret 55,78 procent af stemmerne ifølge de foreløbige resultater.
Bazkir Izetbegovic, hvis nationalistiske bosniske parti har været ved magten siden krigens afslutning i 1996, erkendte sit nederlag sent søndag aften.
Landets præsidentskab er tredelt, så de tre største befolkningsgrupper, bosniere, serbere og kroater, hver især er repræsenteret.
Det er resultat af den fredsaftale, der afsluttede borgerkrigen i landet i 1995.
Ved søndagens valg skulle Bosniens vælgere til valgurnerne for både at stemme om landets kollektive præsidentskab, parlamentets sammensætning og de regionale og lokale valg.
Bosnien er i øjeblikket ude i landets værste politiske krise, siden slutningen af krigen i 1990'erne.
- Det er tid til en positiv ændring i Bosnien, sagde Becirovic til journalister, efter at han erklærede sig som sejrsherre.
Valgmyndighederne siger natten til mandag, at Borjana Kristo fra det nationalistiske kroatiske parti fik 51,36 procent af stemmerne for den kroatiske plads i præsidentskabet.
Zlejka Cvijanovic, der er allieret til den bosnisk serbiske prorussiske separatistleder, Milorad Dodik, har fået 51,65 procent af stemmerne og står dermed til at have sikret sig den serbiske del af præsidentskabet.
Krigen i Bosnien sluttede for 27 år siden, men sætter stadig sit præg. De tre store befolkningsgrupper blander sig sjældent med hinanden. Partier er opdelt efter etnicitet.
Siden det seneste valg i 2018 har arbejdet med at liberalisere økonomien og foretage reformer på det retlige område stået stille.
I steder bruger de regerende serbiske, bosniske og kroatiske partier i stigende grad energi på at bekrige hinanden politisk.
/ritzau/Reuters