Macrons parti dropper at stille med kandidat i hver tiende valgkreds

17. JUN 2024 • 18:15UDLAND

Macrons udskrev uventet valg til Nationalsamlingen under valgaften. Nu opgiver partiet at vinde 65 valgkredse.

Franske vælgere får i 65 ud af landets 577 valgkredse ikke mulighed for at stemme på en kandidat fra præsident Emmanuel Macrons Renaissance-parti.

Partiet har nemlig besluttet ikke at stille med en kandidat i disse kredse ved det kommende valg til Nationalsamlingen.

Det fortæller den franske premierminister Gabriel Attal til tv-stationen RTL ifølge dpa.

- Der er nogle valgkredse, hvor vi ved, at vores kandidater får svært ved at vinde over ekstremisterne. I stedet kommer vi til at støtte kandidater fra andre partier, siger Attal.

I hver enkelt af de 577 valgkredse vælges ét medlem til Nationalsamlingen.

Den kandidat, der enten i første eller anden valgrunde opnår over 50 procent af stemmerne, får mandatet.

Macron udskrev uventet valg til den franske Nationalforsamling under EU-parlamentsvalgaftenen den niende juni. Det skete på baggrund af et valgresultat, der var skuffende for præsidenten.

Højreorienterede National Samling (RN) mønstrede ved EU-valget 31,5 procent af stemmerne, mens blot 15 procent af vælgerne stemte på præsidentens midterparti, Renaissance.

Den officielle valgkamp i Frankrig begyndte mandag efter partierne i Frankrig den seneste uge har haft travlt med at opstille kandidater og indgå alliancer.

En måling fra instituttet Ifop tyder på, at det højreorienterede og indvandrerkritiske parti National Samling (RN) står til at få 35 procent af stemmerne ved den første valgrunde 30. juni.

En alliance af partier fra venstrefløjen står til 26 procent af stemmerne, mens Macrons parti står til 19 procent, skriver Reuters.

Macrons præsidentpost er ikke på spil, når de franske vælgere om nogle uger skal til stemmeurnerne.

Hvem, der er skal være Frankrigs præsident afgøres hvert femte år ved et præsidentvalg. Det blev senest afholdt i 2022.

Derimod vil udfaldet af valget afgøre, hvem der skal være den kommende premierminister i landet. Den nuværende premierminister Gabriel Attal kommer fra samme parti som Macron.

Hvis premierministerposten tilfalder et andet parti efter valget, kan det betyde, at det bliver vanskeligere for Macron at sin indenrigspolitik gennemført.

Mens den franske præsident fastlægger landets udenrigs- og forsvarspolitik, er det nemlig premierministeren, der har ansvaret for landets indenrigspolitik.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU