Målet om EU's internetudvidelse kræver mindst 200 milliarder euro

27. SEP 2023 • 14:26UDLAND

EU-Kommissionen rækker ud til regeringerne, i håb om at de vil finansiere netværksudvidelse i landdistrikter.

EU skal investere mindst 200 milliarder euro for at nå 2030-målet for internettilgængelighed i medlemsstaterne.

Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse om den første "State of the Digital Decade"-rapport.

- Rapportens budskab er klart. Vi bliver nødt til at accelererer vores indsats for at nå 2030-målene, siger Thierry Breton, som er kommissær med ansvar for det indre marked, ifølge meddelelsen.

I målet indgår det, at en gigabit internetforbindelse skal være tilgængelig for alle, og at 5G-netværk skal dække alle befolkede områder.

For at opnå den hurtige gigabithastighed er fibernet en vigtig del af pakken. Det er dog kun 56 procent af husholdninger i medlemsstaterne, der har adgang til en fiberforbindelse.

Hvad 5G angår er det tilgængeligt for 81 procent af befolkningerne, men i landdistrikter falder dækningen til 51 procent af borgerne.

Kommissionen skriver også, at de nuværende 5G-forbindelserne ikke lever op til brugernes forventninger og virksomheders behov.

Kommissionen mener, at regeringerne skal finansierer udbygningen af telemaster og netværk i landdistrikter og andre områder, hvor det ikke er profitabelt at gøre det for virksomheder.

For at nå i mål og fylde hullerne ud, hvor der stadig ikke er internet tilgængeligt, skal der investeres mindst 200 milliarder euro.

Hos Dansk Industri (DI) er man glade for EU's mål i Digital Decade.

- Det giver konkrete mål for, om EU gør det godt nok med digitaliseringen. Og det giver landene mulighed for at fokusere, hvor de har udfordringer, siger digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri Andreas Holbak Espersen.

Ifølge DI er Danmark de bedste i EU på netværksforbindelsesfronten.

Ud over netværksudvidelsen bliver målet om halvlederproduktion i EU også vendt i rapporten.

Halvledere bliver brugt til at lave mikrochips, som bruges i computere, mobiltelefoner, biler og et stort antal andre elektriske opfindelser.

I 2030 vil man have fordoblet produktionen af halvledere, så EU-medlemsstaterne står for 20 procent af den globale produktion af halvledere.

Det pointeres yderligere af kommissionen, at de fleste lande er godt på vej i digitaliseringen af offentlige tjenester og sundhedsjournaler.

Der er dog stadig et stort behov for udvikling af systemer, hvor information om borgere og offentlige tjenester kan deles på tværs af grænserne.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU