Letland lukker uafhængig russisk tv-kanal

6. DEC 2022 • 12:07UDLAND

Spændinger er taget til mellem letter og dele af det etniske, russiske mindretal i Letland under ukrainekrig.

Letlands tv-tilsyn har ophævet en sendelicens for den uafhængige russiske tv-station Dozhd (Regn).

Den russiske tv-station flyttede til Letland efter den russiske invasion af Ukraine med en erklæret hensigt om at sende uafhængige, saglige nyheder og imødegå propaganda fra Kreml.

Men nu fratages tv-stationen licensen, fordi den skal have udtrykt støtte til den russiske hær og have omtalt Krim som en del af Rusland. Den har også undladt at oversætte udsendelser til lettisk, siger medietilsynet.

Tv-stationen, som kan appellere beslutningen fra Letlands tv-tilsyn, kalder beslutningen om at fjerne sendelicensen for "uretfærdig og absurd".

- Tv-kanalen indstiller udsendelser via kabel-tv, men fortsætter med at sende på YouTube. Vi fortsætter med at arbejde og finder alle de beskyldninger, der er fremsat mod os, uretfærdige og absurde, hedder det i en erklæring fra tv-stationen Dozhd på Twitter.

Myndighederne i Letland idømte fredag tv-stationen en bøde på 75.000 kroner for at have vist et landkort, hvor Krim vises som en del af Rusland.

Tilsynet har også iværksat en undersøgelse af tv-stationens opfordringer til seere om at sende udstyr til de russere, som er ved fronten i Ukraine.

Redaktøren på tv-stationen, Tikhon Dzyadko, siger, at kanalen ikke støtter den russiske hær, men bidrager til indsamling af informationer om russiske krigsforbrydelser i Ukraine.

Støtten til Ukraine blandt det store etniske russiske mindretal i Letland er taget til, efter at Vladimir Putin gav ordre til en invasion i februar. Det rapporterer BBC, som angiver, at omkring hver tredje indbygger i Letland har russisk som første sprog.

Men de fleste russisktalende i Letland har i hele deres liv set og lyttet til det russiske statslige tv, da de mangler medier på deres eget sprog i Letland.

Det har betydet, at der er en række områder, hvor de er stærkt påvirket af Kremls verdenssyn, og for nogle er det blevet sværere at bo i Letland, hvor præsident Egils Levits har langet hårdt ud efter "illoyale" russisktalende, som han vil have "isoleret".

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU