Lars Løkke håber EU når til enighed om støtteplan til Ukraine

14. APR 2025 • 09:14UDLAND

På udenrigsministermøde i Luxembourg skal EU-landene diskutere en plan for levering af ammunition til Ukraine.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) håber, at EU's udenrigsministre mandag kan blive enige om at levere to millioner artilleriammunitionsenheder til Ukraine i 2025.

Det siger han forud for et udenrigsministermøde i Luxembourg mandag.

Artillerileveringen er en del af EU's udenrigschef Kaja Kallas' plan for at levere militært udstyr til Ukraine.

Løkke pointerer, at Danmark ønsker en model, hvor landene donerer baseret på landenes økonomis størrelse.

Udenrigsministeren regner med, at 26 ud af 27 lande mandag - alle undtagen Ungarn - bakker op om planen.

- Der er jo også et enkelt land, der mere end slår sig ved det, og der er det vigtigt, at landet ikke blokerer. Så må man finde en anden Løsning. Vi kan jo ikke blive ved med at sidde og snakke om det her, siger han.

Grunden, til at man nu skal blive enige, er ifølge Lars Løkke Rasmussen blandt andet, at "Putin har et slags dobbelt ansigt".

Han pointerer, at den russiske præsident, Vladimir Putin, indgår i en dialog om en fredsaftale med USA, samtidig med at han i Ukraine angriber civile og børn.

- Det er jo meget trist, hvad vi har oplevet her i weekenden, og det er jo et signal om, at Putin øjensynligt ikke vil fred, siger udenrigsministeren om søndagens russiske angreb på den ukrainske by Sumy.

Ifølge udenrigsministeren ser man lige nu et Rusland, der fører sig meget aggressivt frem.

- Der er det i hvert fald vigtigt, at vi fra Europas side ikke udviser den tålmodighed, som vores amerikanske venner øjensynligt gør aktuelt, og at vi støtter op omkring Ukraine, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Derfor håber jeg virkelig, at vi i dag er i stand til, selv om det så bliver blandt 26 lande og ikke 27 lande, at sende et stærkt signal til Ukraine, om at vi er der.

Lars Løkke Rasmussen siger også, at EU's forhold til USA kommer til at præge mandagens diskussioner, selv om det transatlantiske forhold ikke er på dagsordenen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT