Konservative og Le Pens parti indgår utraditionelt valgsamarbejde

11. JUN 2024 • 21:05UDLAND

For første gang støtter en leder fra et af Frankrigs traditionelle partier en alliance med Le Pens parti.

En ny og hidtil uset alliance er opstået i fransk politik.

Lederen af det republikanske parti i Frankrig opfordrer nemlig tirsdag til samarbejde med Marine Le Pen og højrepartiet National Samling (RN).

Det politiske kursskifte vurderes at kunne få store konsekvenser, før Frankrig skal til parlamentsvalg.

- Vi siger de samme ting, så lad os stoppe med at finde på modsætninger, siger Les Républicains-leder Eric Ciotti til TF1 TV.

- Det er det, langt størstedelen af vores vælgere ønsker. De siger til os: "Lav en aftale", fortsætter Ciotti.

Ciottis udtalelse bryder med en årtier lang konsensus blandt de franske midterpartier om at forsøge at holde højrefløjen fra magten.

Det er første gang, at en leder fra et af Frankrigs traditionelle partier støtter en alliance med det stærkt højreorienterede RN.

Udmeldingen kommer, efter at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, søndag under EU-parlamentsvalgaftenen udskrev lynvalg til Nationalforsamlingen. Det skete på grund af dårlige resultater for præsidenten.

Højreorienterede National Samling mønstrede ved EU-valget 31,5 procent af stemmerne, mens blot 15 procent af vælgerne stemte på præsidentens midterparti, Renaissance.

Det er 28-årige Jordan Bardella, der er National Samlings kandidat til premierministerposten ved parlamentsvalget i Frankrig.

Han bekræfter tirsdag aften valgsamarbejdet, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg bekræfter, at der bliver en aftale mellem National Samling og Les Républicains, siger han til tv-kanalen France 2.

De to valgrunder til parlamentsvalget afholdes 30. juni og 7. juli.

Fransk politik var tidligere i høj grad af domineret af to fløje.

Men i 2017 blev Macron valgt som præsident for et nyt parti, der hverken var højre- eller venstreorienteret. Han havde et mål om at ændre det politiske landskab.

I lang tid udgjorde det franske socialistparti, Parti Socialiste, kernen i venstrefløjen, mens det konservative parti Les Républicains og partiets forgængere var centrale på højrefløjen.

En af forgængerne til Les Républicains var partiet UMP, som blandt andet havde den tidligere præsident Nicolas Sarkozy som medlem. Den konservative fløj har tidligere haft præsidenter som Charles de Gaulle og Jacques Chirac.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU