Kinas forsvarsminister advarer mod Nato-lignende alliancer

4. JUN 2023 • 04:51UDLAND

Nato-lignende alliancer i Asien-Stillehavsområdet vil kaste regionen ud i konflikter, advarer Li Shangfu.

Kinas forsvarsminister advarer mod etableringen af "Nato-lignende" militæralliancer i Asien-Stillehavsområdet.

Et sådant tiltag vil kaste regionen ud i en "hvirvelvind" af konflikter, lyder advarslen fra forsvarsminister Li Shangfu.

Bemærkningen falder søndag i en tale på det årlige sikkerhedstopmøde Shangri-La Dialogue, der afholdes i Singapore.

- Helt grundlæggende er forsøg på at promovere Nato-lignende alliancer i Asien-Stillehavet en måde at holde de regionale lande gidsler på.

- Det vil kun kaste området ud i en hvirvelvind af stridigheder og konflikter, siger Li Shangfu ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Asien-Stillehavsområdet har brug for åbent og inkluderende samarbejde - ikke at lande slår sig sammen i små kliker, tilføjer han.

Forsvarsministeren nævner ikke eksplicit bestemte lande, men lader til at henvise til USA, som har bakket op om alliancer og partnerskaber i regionen.

USA er medlem af det såkaldte Aukus-samarbejde. Aukus er en forsvarspagt mellem USA, Storbritannien og Australien, som blev grundlagt i september 2021.

USA er ligeledes medlem af Quad-gruppen, der også inkluderer Australien, Indien og Japan.

Quad-landene samarbejder om blandt andet maritim sikkerhed, økonomisk udvikling og klimaforandringer i Asien-Stillehavsområdet.

I sin tale søndag siger forsvarsminister Li Shangfu desuden, at al udenlandsk indgriben mod Taiwan "vil ende i fiasko", og at spørgsmålet om Taiwan er op til Kina at bestemme.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I sin tale på Shangri-La Dialogue lørdag kritiserede den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, Kina for at nægte at føre militære forhandlinger.

Den kritik adresserede Li søndag, da han talte om regional og global sikkerhed.

Her sagde han således, at Kina søger dialog fremfor konfrontation.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU