Kina udlåner nyt pandapar til Adelaide Zoo i Australien

16. JUN 2024 • 05:43UDLAND

Pandaerne Wang Wang og Fu Ni skal efter 15 år hjem til Kina. Australien låner nyt par til at erstatte dem.

Kina vil låne Australien to nye "bedårende" pandaer til at erstatte det populære pandapar, som ikke har født nogen unger efter mere end et årti sammen i Adelaide Zoo.

Det siger den kinesiske premierminister, Li Qiang, ved et besøg i Australien søndag.

Pandaerne Wang Wang og Fu Ni har boet i Adelaide Zoo, som ligger i byen Adelaide i den australske delstat South Australia, siden 2009.

Her lånte Australien pandaerne af Kina som en del af det globale initiativ for bevarelse af pandaen - som også tjener som et redskab i det såkaldte "pandadiplomati".

- Wang Wang og Fu Ni har været væk hjemmefra i 15 år - jeg tænker, at de må have lidt hjemve - så de kommer tilbage til Kina før året er omme, lyder det fra premierministeren.

Avl af pandaer er en notorisk svær opgave og forsøgene på at at få en ny pandaunge i Adelaide har været ufrugtbare - trods forsøg med kunstig befrugtning.

Kina vil give Australien muligheden for selv at vælge det nye pandapar blandt en række kandidater, siger Li, som lørdag tog hul på et fire dage langt besøg i Australien.

Udmeldingen er et nik til Australiens udenrigsminister, Penny Wong, og hendes bestræbelser på at stabiliserer Australiens forhold til Kina efter diplomatiske uenigheder med den forrige konservative regering i Australien.

Li nævnte, at Wong to gange under et besøg i Beijing sidste november mindede ham om, at aftalen om lån af pandaerne udløber senere i år.

- Vi kommer i dag med denne udmelding, for at opfylde ministerens ønsker, siger han.

Det estimeres af Verdensnaturfonden WWF, at der er 1860 pandaer uden for fangenskab tilbage i verden.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU