Kamala Harris: Retten til abort er en prioritet for mig

23. JUL 2024 • 01:03UDLAND

Hvis Donald Trump får chancen, vil han gøre abort forbudt i alle delstater i USA, siger Kamala Harris.

En lovmæssig sikring af retten til abort i USA er en prioritet i den demokratiske Kamala Harris' valgkampagne.

Det siger hun natten til tirsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Her holder hun en tale i byen Wilmington i delstaten Delaware - den første siden præsident Joe Biden meddelte, at han ikke ville stille op til genvalg.

- Vi vil kæmpe for forplantningsmæssig frihed, vel vidende at hvis Trump får chancen, vil han underskrive et abortforbud for at forbyde abort i hver eneste delstat, siger hun med henvisning til Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump.

Harris er USA's vicepræsident, men fik opbakning til at stille op som præsident for Demokraterne, da præsident Joe Biden søndag aften gjorde det klart, at han trækker sit kandidatur.

Støtten er ikke ensbetydende med, at Kamala Harris bliver partiets kandidat til valget i november. Demokraternes præsidentkandidat bliver formelt udnævnt ved partiets konvent i Chicago, som løber af stablen 19. august.

I talen bebudede Harris også, at hun - hvis hun bliver valgt som Demokraternes præsidentkandidat - vil vinde over Trump.

Hun sagde, at det har været en "rutsjebane" af følelser, siden Biden trak sig.

- I løbet af de næste 106 dage fremlægger vi vores sag for det amerikanske folk, og vi kommer til at vinde (valget, red.). Det har været en rutsjebane, og vi er fyldt op med så mange blandede følelser omkring det her.

- Jeg er bare nødt til at sige: Jeg elsker Joe Biden.

Under sit embede som præsident fra 2017 til 2021 udpegede Donald Trump tre højesteretsdommere. De blev afgørende for, at USA's højesteret i 2022 fjernede den føderale ret til abort, der havde været gældende siden 1973.

Trump har sagt, at et føderalt abortforbud er unødvendigt, og at den enkelte delstat selv bør tage stilling til spørgsmålet.

Et forbud efter sjette uge, som nogle republikanere går ind for, er for striks, vurderer Trump, som desuden mener, at der bør være undtagelser for voldtægt, incest og morens helbred.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT