J.D. Vance: Harris har gødet jorden for Hamas' angreb mod Israel

2. OKT 2024 • 04:48UDLAND

Vicepræsidentkandidaterne mødtes natten til onsdag i den måske sidste store politiske debat før valget i USA.

Konflikt i Mellemøsten, indvandring og stigende leveomkostninger var i fokus, da de to vicepræsidentkandidater i USA, J.D. Vance og Tim Walz, onsdag nat tørnede sammen i en debat på direkte tv.

J.D. Vance, som er kandidat for Republikanerne, langede tidligt i debatten ud efter Demokraternes præsidentkandidat, den nuværende vicepræsident, Kamala Harris, for hendes tid i embedet.

Harris, lød det fra Vance, og præsident Joe Biden er ansvarlige for at skabe en situation, hvor Hamas og Iran med ro har kunnet angribe Israel i Mellemøsten.

- Hvem har været vicepræsident de sidste tre år? Det er din præsidentkandidat - ikke min, sagde J.D. Vance.

- Hvornår angreb Iran, deres allierede og Hamas Israel? Det gjorde de under Kamala Harris' embede, sagde han.

Debatten blev faciliteret og sendt af det amerikanske medie NBC News.

Walz svarede igen ved at påpege, at det var Republikanernes kandidat, ekspræsident Donald Trump, som i sin tid i embedet trak USA ud af atomaftalen med Iran.

- Så Iran er tættere på atomvåben, end det var før, på grund af Donald Trumps uberegnelige lederskab, siger Walz.

Da debatten blev drejet over på de stigende leveomkostninger kom J.D. Vance mest aggressivt ud og konfronterede Tim Walz med, at Kamala Harris er en del af den nuværende regering.

- Hvis Kamala Harris har så store planer for, hvordan man løser middelklassens problemer, burde hun føre dem ud i livet som en del af det job, som amerikanerne gav hende for tre og et halvt år siden, i stedet for at bruge dem til at prøve at blive forfremmet, siger J.D. Vance.

J.D. Vance siger, at de stigende leveomkostninger skyldes, at Kamala Harris har åbnet grænserne for millioner af indvandrere, der krydser USA's sydlige grænse og driver boligpriserne i vejret.

Tim Walz vendte kritikken på hovedet og sagde, at det var Donald Trump, der pressede Republikanerne til at give dødsstødet til en lovpakke, der skulle have sikret flere betjente ved grænsen til Mexico.

- De fleste af os vil gerne løse det her problem, siger Walz.

- Donald Trump havde fire år til at gøre det, og han lovede jer, amerikanerne, at det ville være en smal sag.

Debatten kan være den sidste store af sin slags, inden amerikanerne går til valg 5. november. Donald Trump har afvist at debattere mod Harris igen, efter at hun af de fleste medier blev udråbt til vinder af den første.

Debatten har dog ikke for alvor ændret på meningsmålingerne i de syv delstater, hvor der stadig overvejende er dødt løb mellem de to kandidater.

I det amerikanske præsidentvalg handler det ikke om at få flest stemmer, men groft sagt om at have flertal i flest delstater. Hver delstat har en række valgmænd, og den, der vinder flest valgmænd, vinder valget.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er det sjældent, at debatterne mellem vicepræsidentkandidaterne har indvirkning på udfaldet af et præsidentvalg.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT